Centralbank vill komma åt användaruppgifter

Kinas centralbank kämpar med teknikföretag om användaruppgifter

Kina utökar övervakningen av sina medborgare och landets centralbank vill komma över personuppgifter som finns hos företag. I nuläget lyckas man inte få ut uppgifterna, men det kan bara vara en tidsfråga.

Det tog inte lång tid för president Xi Jinping att skrida till verket med sina planer för Kina, efter att han på kommunistpartiets kongress cementerat sin position som Kinas mäktigaste man sedan Mao Zedong.

En av Xis ambitioner gäller kontrollen över den privata sektorn och den information som hanteras och inordna dessa under mer centralstyrd ekonomi. Det är bland annat Kinas Folkbank, vilken utgör landets centralbank, som tagit på sig att få teknikföretagen Tencent, Meituan och flera andra stora företag att dela med av personlig data som rör shopping och resor, rapporterar Financial Times.

Officiellt anges anledningen bakom datainsamlingen vara att man vill kontrollera hur privata företag använder sin information och försäkra sig om att den inte missbrukas av utländska aktörer. Men enligt Safeguard defenders brukar inte omsorg om befolkningen stå högt på agendan Xi Jinpings Kina.

Utökad kontroll och övervakning

Nyheten kommer i samma veva som informationen över den utökade kontroll som de kinesiska myndigheterna nu har mot den egna befolkningen, i såväl som utanför Kina. Förra helgen kunde Frihetsnytt redogöra för en rapport om hur Kina har illegala polisstationer i andra länder, varav en ligger i Stockholm.

Under gårdagen kunde Frihetsnytt även rapportera om hur kineser flyr de brutala restriktioner som staten påtvingar dem med anledning av corona. Nedstängningarna och förtrycket slog rekord under pandemin, även jämfört med de drakoniska åtgärderna som drevs igenom i bland annat Australien och Kanada. I staden Wuhan, där smittan ska ha uppstått, placerades uppemot 800,000 personer i ”karantän”, som i praktiken var inlåsning.

En utökad insamling av information kommer, med detta i åtanke, sannolikt inte att minska det pågående förtrycket.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter