Chefsekonom: ”Vi har sjabblat bort Sveriges elsystem”

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, säger att svenska politiker har sjabblat bort ett elsystem som tidigare var stabilt.

”Inte undra på att elpriserna är skyhöga i Sverige när vi exporterar den el som både svenska företag och konsumenter så väl behöver? Nånting har gått rejält snett i landet Sverige, man kan inte lattja med energiförsörjningen som är en grundbult för svensk ekonomi.” Så skrev Michael Grahn i en tweet apropå nyheten om att Sverige är det största exportlandet av el i Europa, vilket uppmärksammats av Realtid.

– Räkningarna som kom i vintras var inte roliga, och det kommer att bli ännu värre kommande vinter. Det kan vi vara säkra på, säger Grahn när Realtid ringer upp honom.

– Vi hade en gång i tiden ett stabilt elsystem, med kärnkraft i söder och vattenkraft i norr, och nu har vi sjabblat bort det, fortsätter han.

Han lyfter samtidigt fram andra faktorer som även de tagits upp av Frihetsnytt och andra alternativa medier, bland annat ”tysk politisk klantighet som skapade beroendet till den ryska gasen”.

– Det är inte bara det att Sverige har gjort allting fel, men någon måste ta ett visst ansvar. Just nu är den svenska energimarknaden som båt utan motor på stora havet.

Michael Grahn uttalar sig även om inflationen och konstaterar att det kommer att bli värre innan de blir bättre, med rejält höjda rörliga boräntor.

– Det kommer att bli en svettig höst och vinter, konstaterar han.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter