Chockbeslutet som kan tvinga fram nya bondeuppror

Regeringen i Nya Zeeland har fattat beslut om att beskatta boskapsdjurs rapar – kan tvinga fram nya bondeuppror

Nya Zealand är ett av länderna som gått med på att arbeta efter Agenda 2030, vilket innebär att man först vill sänka landets koldioxidutsläpp med 10 procent till år 2030, för att sen bli helt koldioxidneutrala år 2050. 

Bönderna och oppositionen mycket kritiska

Förslaget har mötts av enorm kritik från landets bönder och många är nu oroliga över hur detta beslut kommer påverka deras försörjning, då jordbruk och framförallt försäljning av mejeriprodukter är den största exportinkomsten.

Vårt mål är att lantbrukarna ska fortsätta bruka jorden, men de kommer att sälja sina gårdar så fort att man inte ens hinner höra hundarnas skall från bilflaken när de kör därifrån, kommenterar Andrew Hoggard som är ordförande för intresseorganisationen Federated Farmers. 

Kritik kommer även från det oppositionella partiet ACT, som menar att de globala utsläppen i stället skulle öka om skatten infördes eftersom produktionen med största sannolikhet skulle flytta till länder med mindre effektivt jordbruk.

Kan leda till uppror

Forskare menar att kopplingen mellan klimatförändringar och boskapsdjurs metanutsläpp inte går att göra på grund av bristande bevisföring. Att då lagföra beskattning på kor som rapar anses därmed absurd.

En liknande beskattning ledde i somras till ett gigantiskt bondeuppror i Nederländerna, som fortfarande pågår. Det återstår att se om Nya Zeelands bönder följer samma väg. 

”Vi kommer knäcka det korrupta Myndighetssverige”

Tom Lutmark, ledare för bondeupproret i Sverige, kommenterar böndernas resning i Europa och världen:

– Äntligen! Nu reser sig bönderna. Det är hög tid nu. Anledningen till att bönderna inte rest sig förrän nu beror på att myndigheterna i Sverige pressat heltidsbönderna så att de inte vågat säga ifrån. Själv har jag inget att förlora, då jag är månskensbonde. Bönderna har kämpat länge för en förändring men fram tills nu inte nått framgång. Min pappa slet dygnet runt under många år men tog till slut livet av sig. Vi kommer knäcka det korrupta myndighetssverige!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter