Chocken: 100 000 kronor dyrare för barnfamiljer

En hög inflation och stigande räntor har urholkat svenska hushållens privatekonomi. Enligt färsk statistik kommer de ökade utgifterna hamna på nästan 100 000 kronor för en typisk barnfamilj.

Svenska hushåll har under 2022 och 2023 sett sina boende- och levnadskostnader stiga kraftigt. För en barnfamilj boendes i en villa med tillhörande bil ökar utgifterna med 96 000 kronor för perioden jämfört med 2021. Detta visar en färsk rapport från SEB.

”Barnfamiljer får vända på varenda krona”

Under 2021 spenderade en barnfamilj med villa och bil i snitt 153 000 kronor för el, uppvärmning, mat, drivmedel och räntor på bolån. Dessa kostnadsposter har under 2023 skenat och ligger nu på 249 000 kronor.

Under 2022 låg den stora kostnadsökningen på el- och drivmedelspriser. Under 2023 har dessa stabiliserats och minskat men kostnaderna ökar ändå, denna gång beror det framför allt på högre bolåneräntor och dyrare matpriser. Dessa står tillsammans för 84 procent av de samlade utgifterna.

Matpriserna väntas stiga ännu mer under 2023. De skenande matpriserna innebär för barnfamiljen att matkassen nu kostar 2 900 kronor mer per månad än vad den gjorde under 2021.

– Med ett rekorddyrt år i backspegeln ser 2023 ut att bli ännu ett privatekonomiskt stålbad för hushållen med matkassen och räntekorgen som de största orosmolnen. Även om el- och drivmedelspriserna inte pressat plånboken lika hårt som under förra året skapar turbulensen kring priserna en stor osäkerhet för hushållens budgetar. Många barnfamiljer står nu inför utmaningen att vända på varje krona för hitta det där extra privatekonomiska utrymmet som kommer spela en avgörande roll i vinter, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i rapporten.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Och ändå ser vi inte 100 000 tals rasande människor på gatorna !!!

  Med krav; ” Svenska pengar till svenska människor ”

  ”STOPPA UHJÄLPEN-HJÄLP OSS !!

  och liknande…….varför stormar inte 10 000 tals människor Rosenbad och kastar alla man hittar i Sthlms ström??

  Varför ockuperas inte Riksdagshuset ???

  Demokrati ??? Nå demokratur är det …..demokratin är inte värd ett kattskit när hela staten kontrollerar allt.

  SR/SVT &TV4 har i praktiken monopol.

 2. Kanske om TV4 ska sluta med Lets Dance hoppar svenne banan upp ur soffan och vrålar! Annars är allt bra!

  Nej! Ut ur EU, glöm Nato, skit i WHO, fuck 15minuters städer, dra in Sida och inga bidrag till shitholes country`s, stoppa invandringen och börja återvandring i stor skala. Säkert nått mer också!!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter