Chocksiffran – så många gängkriminella har utländsk bakgrund

Artikeln uppdaterades 2024-02-23 11:09
Antalet gängkriminella som finns i Sverige är större än vad som tidigare beräknats. Nu avslöjas det även hur många av de aktiva gängkriminella som faktiskt har svenskt medborgarskap.

Under fredagsförmiddagen höll justitieminister Gunnar Strömmer och riksåklagare Petra Lundh en pressträff om antalet gängkriminella i Sverige.

Enligt de siffror som presenterades är det 62 000 personer som har kopplingar till gängkriminaliteten, varav 14 000 är aktiva gängkriminella och runt 2 000 har ledande positioner. Enligt tidigare bedömning från polisen ska antalet ha varit 30 000.

Medborgarskapen

Enligt Lundh saknar 11 procent av de aktiva gängkriminella svenskt medborgarskap, medan 8 procent har dubbelt medborgarskap. Det innebär att åtminstone 20 procent av de gängkriminella har invandrarbakgrund. Hur många av de återstående 80 procenten som har påbrå från ett annat land, men endast har svenskt medborgarskap, framgår inte.

Åtminstone 2 800 aktiva gängkriminella har invandrarbakgrund.

Sammanställning av gängkriminellas medborgarskap. Skärmavbild: regeringen.se
Sammanställning av gängkriminellas medborgarskap. Skärmavbild: regeringen.se

Så kan en stor del av problemet åtgärdas

Ett av sätten att få bukt med den organiserade brottsligheten är att skicka ut de personer som har utländsk bakgrund och saknar svenskt medborgarskap. Det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige förespråkar en omfattande utvisning av kriminella invandrare, samt en omprövning av den enorma mängd medborgarskap som delats ut på tveksamma grunder.

Även den tidigare sverigedemokratiske riksdagsledamoten Roger Richthoff har förespråkat att alla brott som en invandrare begår omedelbart ska leda till utvisning.

Nyligen kunde Frihetsnytt rapportera att en tungt belastad gängledare dömdes till utvisning från Sverige under 10 års tid, trots att han bott i Sverige i 32 år. Enligt domen hade han inte svenskt medborgarskap.

Uppdatering 11:09

Frihetsnytt har talat med en anonym källa inom polisen som uppger att siffrorna om medborgarskap är missvisande. Enligt källan är antalet gängkriminella med invandrarbakgrund betydligt större.

Du får vända på siffrorna 20 och 80 procent, för det är nästan helt kopplat till invandringen. Vi har andra och tredje generationens invandrare som har kopplingar till gängkriminaliteten. Man har fortfarande sin kultur och sina värderingar som strömmar över till nästa generation. Det här vet alla om, men det politikerna och polischefen gör är att förfina den här verkligheten. Det är bara att se hur det ser ut på våra anstalter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter