tisdag, 27 september, 2022

CIA-chefen i hemligt möte med Saudiarabiens kronprins

Chefen för USA:s underrättelsetjänst besökte Saudiarabien i ett försök att förbättra relationerna

William Burns, Biden-administrationens CIA-chef, hade under förra månaden ett hemligt möte med Saudiarabiens kronprins, Mohammed bin Salman, i ett försök att reparera förbindelserna med USA:s Mellanösternpartner.

Mötet kom vid en tidpunkt då spänningarna mellan USA och saudierna har blivit något ansträngda, på grund av en mängd olika frågor: Ukrainakonflikten, den återupptagna frågan om kärnkraftsavtalet med Iran, kriget i Jemen och naturligtvis den saudiska oljeproduktionen.

Burns, tidigare USA:s biträdande utrikesminister, har studerat arabiska och haft tjänster i Mellanöstern. Under Obama-administrationen ska Burns ha hjälpt till att leda hemliga samtal med Iran som ledde till en överenskommelse med flera länder 2015, och därmed begränsa Teherans kärnkraftsutveckling ”i utbyte mot lättnad från amerikanska sanktioner.”

Biden nobbad av saudierna

Joe Biden är inte populär i det saudiska kungariket. Under sin kampanj som kandidat beskrev Biden sin utrikespolitiska hållning mot Saudiarabien med orden: ””Vi tänkte faktiskt få dem att betala priset och göra dem till den paria som de är.” Som president har Biden kritiserat saudierna för dess förhållningssätt till mänskliga rättigheter samt för mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi.

Under förra året släppte Biden-administrationen en CIA-rapport som hävdade att Mohammed bin Salman personligen godkände Khashoggis dödande och styckning inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Säkerhetstjänsten i NATO-landet Turkiet inledde en utredning av 25 saudiska medborgare som anklagas för inblandning i mordet på Kashoggi.

Utredningen har därefter släppts till polisväsendet i Saudiarabien trots USA:s protester. Kronprinsen har konsekvent förnekat inblandning i mordet på Khashoggi och har krävt att amerikanska diplomater inte diskutera frågan direkt med saudiska tjänstemän.

I det läge som Joe Biden befinner sig i, med rekordlågt folkligt stöd även från det egna partiet, den högsta inflationen på 40 år och topphöjningar i bensinpriserna vore det mycket positivt för USA att ha goda relationer med oljenationen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

Flera blir strömlösa

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september