onsdag, 28 september, 2022

CIA: ”Putin tror inte att han har råd att förlora” i Ukraina

Spionmyndighetens offentliga syn på USA:s konflikter med Ryssland och Kina.

Vid en konferens anordnad av Financial Times under lördagen uttryckte CIA-chefen Bill Burns att Rysslands president Vladimir Putin ”inte tror att han inte har råd att förlora i Ukraina”. CIA bedömer att Ryssland kommer att fortsätta kriget, men säger också att det saknas tecken på att man tänker använda taktiska kärnvapen.

Putins tro på den ryska militärens förmåga att besegra ukrainskt motstånd har förmodligen inte minskat trots viktiga nederlag på slagfältet, sa den amerikanske spionchefen.

– Jag bedömer att han är övertygad att om han ökar sina ansträngningar ännu mer så kommer han att nå framgång, fortsätter CIA-chefen efter det att han konstaterat att Ryssland mött stort motstånd sedan anfallskriget inleddes.

Kina studerar konflikten

Burns erbjöd ingen bedömning av den nuvarande situationen på slagfältet eller förutspådde hur kriget skulle sluta. Men han sade att Kina, som Washington nu ser som sin främsta motståndare, noggrant studerar kriget lärdomar och vad de betyder för Pekings önskan att ta kontroll över Taiwan.

Burns sa att han inte tror att Kinas president Xi Jinping har ändrat sitt mål att så småningom förena Taiwan med Kina, med våld om nödvändigt. Men han sa att han tror att politbyrån i Kina blivit överraskad av det starka försvarsstöd som västvärlden har gett Kievregimen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

00:04:34

Nyhetssändning 26 september