lördag, 1 oktober, 2022

CIA försöker kontakta ryssar som är emot ”orättvisa krig”

Söker ryska sabotörer via Facebook, Instagram, Twitter och ”Dark Web

CIA försöker kontakta ryska medborgare som är emot kriget i Ukraina och har erbjudit ett säkert sätt att upprätta kontakt. Den amerikanska spionbyrån släppte på måndagen textinstruktioner på ryska på flera av sina sociala mediekanaler, inklusive YouTube, Facebook och Instagram, som visade hur ryssarna ska kunna kommunicera med dem via en webbplats som CIA skapat på Dark Web.

– Vi tillhandahåller ryskspråkiga instruktioner om hur man säkert kan kontakta CIA – via vår Dark-Webbplats eller en ansedd VPN – för de som känner sig tvungna att nå oss på grund av den ryska regeringens orättvisa krig”, sa en CIA-tjänsteman.

CIA skapade en webbplats på Dark Web redan 2019 och har använt den för att få fram information från människor över hela världen. Webbplatsen kräver att användare använder webbläsaren Tor, som krypterar en användares internetaktivitet. CIA hoppas nu att ryssar, både civila och soldater, kommer att använda webbplatsen för att ge information till USA.

En underrättelsetjänsteman motiverar försöket: ”Det är inte säkert att direktkontakta amerikaner fysiskt eller virtuellt från Ryssland”, sa tjänstemannen. ”För de människor som vill engagera sig med oss på ett säkert sätt är det här sättet att göra det.”

CIA vill underminera stödet för Putin

CIA:s uppmaning till ryska kontakter kan också relateras till USA:s mål att försöka störta Rysslands president Vladimir Putin genom påverkansoperationer som ska väcka oro i landet. De sanktioner som införts av Biden-administrationen var avsedda att försämra levnadsstandarden i Ryssland och vända den ryska befolkningen mot Putin. Istället har presidentens popularitet ökat från 69 procent i januari till 83 procent i mars samtidigt som sanktionerna visat sig sänka levnadsstandarden i västvärlden snarare än i Ryssland.

Vad är Dark Web?

Dark Web är det internet-innehåll som använder Internet men kräver specifik programvara, konfigurationer eller auktorisering för att få åtkomst. Mest känd är webbläsaren Tor. Genom Dark Web kan privata datornätverk kommunicera och bedriva affärer anonymt utan att avslöja identifierande information, såsom en användares geografiska plats.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp