Civilplikten återinförs snarast

På en pressträff under den årliga säkerhetskonferensen Folk och försvar i Sälen meddelade regeringen att civilplikten kommer att återinföras. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får nu i uppgift att förbereda aktiveringen av civilplikten.

Under morgonen höll statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) en pressträff för att informera om planerna att stärka det totala försvaret i landet.

MSB kommer att få i uppdrag att fram till den 1 mars förbereda aktivering av civilplikten i Sverige. Regeringsbeslutet kommer att fattas på torsdag morgon.

Försvarsminister Pål Jonson berättar att regeringen ser ett behov av att fördubbla de 5 500 som gör värnplikten idag till år 2030. Anledningen är det försämrade säkerhetspolitiska läget.

De satsningar som vi gör på det civila försvaret, de är väldigt viktiga också för det militära försvaret. För att vi ska få utväxling för de betydande ekonomiska medel som vi lägger på det militära försvaret, så behöver också stödet från det civila försvaret och det civila samhället bli bättre, där personalförsörjningen också är en väldigt central komponent, säger försvarsminister Pål Jonson.

Första steget är räddningstjänstpersonal

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin säger att det i första steget blir de med erfarenhet av räddningstjänst som kommer att bli krigsplacerade inom den kommunala räddningstjänsten.

De som placeras med civilplikt kommer få genomgå en påbyggnadsutbildning för räddningstjänst under krig, säger Bohlin.

På SVT:s fråga till minister Bohlin om vi på sikt kommer att vara tillbaka under de omständigheter som rådde under Kalla krigets dagar, då civilplikten omfattade många yrkesgrupper, bland annat förskolepersonal och personer som hanterade elnätet, svarar han:

Jag tror vi är på väg i den riktningen, det pågår ett bredare arbete med frågan om civilplikten inom regeringskansliet som vi får återkomma till i närtid.

Inte samma sak som allmän krigsplacering

Krigsplacering är en annan fråga, säger Bohlin. Där handlar det om att aktivera alla svenskar mellan 16-70 år för totalförsvarsplikt. I dagsläget handlar det istället om att vara placerad med civilplikt med en specifik och väldigt viktig kompetens som kräver någon typ av utbildning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter