Covidböter och militärt vaccinkrav avskaffas

Covidböter slopas och soldater kommer inte att tvingas vaccinera sig

Virginias guvernör har undertecknat en verkställande order om att böter för de som bröt mot restriktionerna ska slopas, samt att de som tvingats betala dessa ska ersättas. Samtidigt driver kongressen igenom att vaccinkrav för militären ska tas bort.

Under tisdagen meddelade Virginias guvernörskontor att den republikanske guvernören Glenn Youngkin undertecknat en verkställande order om att avskaffa de covidrelaterade böterna. Enligt guvernören har alltför många lidit skada av att företag inte kunnat tillhandahålla sina tjänster och enskilda personer inte kunnat utföra sina vardagssysslor.

Restriktionerna och bötessystemet infördes under Youngkins föregångares tid, demokraten Ralph Northam, som skarpt kritiseras av den nuvarande guvernören.

”Under den förra administrationen såg vi vår regering lägga ner företag, stänga våra skolor och skilja oss åt från varandra. Även om vi inte kan få skadan ogjord som skedde under Northam-administrationen, så vidtar vi åtgärder för att få slut på den drakoniska överdriften från covid-eran”, lyder Youngkins uttalande på guvernörskontorets hemsida.

Stor utredning väntar

En omfattande utredning ska nu inledas, där samtliga av delstatens myndigheter ska presentera samtliga böter och andra disciplinära åtgärder som utdelats under tiden som systemet har gällt. Senast den 15 januari 2023 ska underlaget ha lämnats in och då kommer Virginias finanssekretariat att bedöma om de böter som utdelats skett i enlighet med riktlinjerna för pandemihanteringen.

I de fall som böter inte delats ut enligt riktlinjerna kommer de drabbade att ersättas.

Kongressen kommer att avskaffa vaccintvång för militären

Kevin McCarthy
Republikanernas gruppledare i kongressen, Kevin McCarthy. Foto: Wikipedia/ Jerry Carl

Samtidigt är den amerikanska kongressen i Washington DC på väg att avskaffa vaccinkraven för militären, som försvarssekreteraren Lloyd Austin drev igenom förra året. Republikanerna, ledda av partiets kongressledare, Kevin McCarthy, har aktivt drivit på att kravet ska avskaffas. Även president Joe Biden ska ha uttryck att han överväger att slopa kravet, rapporterar Associated Press.

Militära ledare har uttryckt att rekryteringen minskat kraftigt i och med vaccinkravet, för att det sannolikt har avskräckt unga från att ta värvning.

Austin är den enda framträdande politikern som aktivt förespråkar att vaccinkravet ska fortsätta gälla, men han ser nu ut att få backa för kongressens beslut.

McCarthy välkomnar att kravet slopas, men anser att Biden-administrationen måste göra mer. Bland annat ska tjänstedokument rättas till och militärer som avskedats för att ha vägrat ta vaccinet, ska tillåtas att återgå i tjänst.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter