Covid-kritisk låt vann på dansbandsgalan

Efter två års uppehåll är Dansbandsveckan i full gång igen. Under söndagen hölls Guldklavengalan där restriktionskritiska ”Mota Olle i grind (Amanda Lind)” vann priset för ”årets låt”.

Dansbandsveckan är större än många kanske anar. Befolkningen i lilla Malung ökar under veckan från fem till fyrtio tusen och totalt väntas uppemot 100 000 svenskar besöka tillställningen. ”Det campas på nästan varje ledig plätt” konstaterar Falu-kuriren.

Efter två år av restriktioner då Dansbandsveckan inte kunnat hållas, gällde årets galanomineringar hela pandemitiden. Detta märktes på flera sätt under Guldklavengalan, som alltså inleder Dansbandsveckan, uppger SVT. Exempelvis gick priset för ”årets innovation” till bandet Callinaz ”för att de hittat nya kreativa sätt att nå sin publik under pandemin”.

Vinnaren av det tyngsta priset, årets låt, bestämdes av folkets röster tillsammans med en jury och gick till ”Mota Olle i grind (Amanda Lind)” med Casanovas. Låten handlar om hur restriktionerna gjort det omöjligt för dansbanden att uppträda och uppmanar dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP) att agera så att deras turnébuss kan börja rulla igen.

Så här sjunger Casanovas bland annat:

Livet på en pinne, nu ska vi va’ inne
Helst med social distans
Bussen den står stilla, tårar börjar trilla
När ska vi få våran chans?
Dags för dig att visa, nu när allting krisar
Att du kan stå upp för oss

– Vi hade inte stått här i dag om inte folk hade röstat, men vi har känt ett stort stöd hela veckan. Tack snälla, det är ert pris, säger sångaren Henrik Sethsson.

Regeringen avfärdade kritiken

Casanovas var relativt tidiga i sin kritik och släppte sin låt den 15 maj 2020. Restriktionerna hade då fortfarande ganska stort folkligt stöd efter en massiv global kampanj där man framställt covid-19 som en farlig sjukdom.

Ministern Amanda Lind valde som bekant att upprätthålla och försvara de restriktioner som drabbade kultur- och underhållningsbranschen vilket ledde till att kritiken växte under 2020-2021. Regeringen strödde allt fler skattemiljarder över kultursektorn i form av ”kris- och stimulansstöd” för att avleda kritiken, vilket kan ha dämpat den men inte fått den att upphöra – många föredrog att förtjäna sitt levebröd genom uppträdanden och att få träffa sin publik framför att ta emot statliga allmosor.

Trots kritiken satt Lind kvar på sin post ända till slutet av 2021 då MP lämnade regeringssamarbetet efter ett nederlag i budgetomröstningen.

Även efter hennes avgång fortsatte regeringen politiken med hårda restriktioner som kompenserades med att dela ut skattebetalarnas pengar till kulturarbetare. Först i februari, med kriget i Ukraina under uppsegling lättades restriktionerna på allvar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter