I brist på säker information om bankens inre problem efter det att UBS köpt Credit Suisse, saknar marknaden förtroende för Credit Suisse och sänker i dag på morgonen dess börskurs på ett sätt som är oroväckande för en bank.
Under helgen genomfördes en större affär i bankvärlden då den schweiziska banken UBS köpte upp Credit Suisse, efter garantier på 100 miljarder schweizerfranc från den schweiziska centralbanken, vilket Frihetsnytt rapporterade.
Credit Suisse ner 62 procent under morgonen
Oavsett uppgörelser mellan styrelser, så måste ett företag som förvärvar ett annat företag som också är börsnoterat också köpa upp alla, eller större delen av det uppköpta företagets aktier på börsen. Det verkar dock bli ett mindre problem efter det att det fortfarande självständigt börsnoterade Credit Suisse på måndagsmorgonen genomgick ett sextiotvåprocentigt fall i sin aktiekurs, enligt SvD.
Detta är för övrigt inte ett rekord som sådant – på den amerikanska bankmarknaden föll nyligen investmentbanker i börsvärde med liknande tal, enligt Fortune.
Det kan också konstateras att priset för en Credit Suisse-aktie som lägst har varit ungefär 0,7 schweizerfranc, vilket är lägre än det pris som kommits överens mellan bankstyrelserna. Inte heller UBS får marknadens förtroende för sin situation eller sitt agerande, utan tappar 8,8 procent i börsvärde.
Eftersom köpet inte är fullbordat arbetar Credit Suisse vidare en tid som självständig bank, och beslutade bonusar till beslutsfattare kommer att delas ut.
Centralbanken bestämmer
Det framgår också allt tydligare att Schweiz nationella intressen av att skydda sin viktiga banksektor har vägt över i det som har hänt, det rapporterar The Guardian.
Regeringen, riksbanken och motsvarigheten till Finansinspektionen i Schweiz förefaller mer eller mindre att ha tvingat UBS (en inte särskilt mycket större bank än Credit Suisse) att överta konkurrenten. Det framgår bland annat av uttalanden från presidenten för Schweiz centralbank, som förklarade att Credit Suisse var en systemviktig bank och att problemen inte kunde vänta: ”Vi måste agera och lösa situationen snarast”.
Parlamentet kommer också att lagstifta om att affären ska genomföras oavsett vad aktieägarna och bolagsstämmorna säger. Det ska konstateras att EU:s konkurrensmyndigheter fortfarande inte har gett sin syn på om affären får genomföras. Schweiz har konkurrensavtal med EU.
Frihetsnytt kommer att fortsätta att följa den påbörjade utvecklingen på finansmarknaderna uppmärksamt.