CSN: Kostnaderna stiger vid årsskiftet på grund av räntorna

Studenternas CSN-lån riskerar att höjas för studenterna nästa år enligt CSN:s senaste prognos. Om räntan stiger måste räntan på CSN-lånen också höjas, säger chefen för CSN:s ekonomiavdelning Jan Söderholm. 

CSN betyder Centrala Studiestöds-Nämnden och denna delar även ut bidrag, förutom lån. Och förutom lån och bidrag betalar de även ut lån som blir bidrag eftersom de efterskänks – ifall låntagaren är politiskt viktig för socialdemokraterna, exempelvis afghan.

Räntan på lånen beräknas i fortsättningen hamna på 0,64 procent, vilket skulle innebära en ungefärlig ökning på 1000 kronor per år om en person har en skuld på 166 000 kronor. Rergeringen vill dels följa marknadsräntan och dels täcka de förluster som orsakas av personer som inte betalar sina lån.

CSN själva hänvisar bara till den höjda bankräntan som orsak till sina egna ökade räntor, men som rapporterats av Samhällsnytt, har myndigheten efterskänkt 430 miljoner kronor till nyanlända som inte betalat tillbaka sina lån. Något som faller på övriga låntagare. 

Facsimil från CSN:s reklamkampanj för sina lån.

Ca 1,8 miljoner människor har idag studielån i Sverige.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter