Cyberkriget mellan Ryssland och Nato skördar nya offer

En rysk myndighetswebbplats verkar ha blivit hackad under helgen, vilket gjorde att en internetsökning efter sajten istället visade texten ”Ära till Ukraina” på ukrainska.

Rysslands ministerium för byggnads-, bostads- och allmännyttiga webbplatser utsattes under helgen för en cyberattack. Många av Rysslands statsägda företag och nyhetsorganisationer har blivit måltavlor i det pågående cyberkriget mellan Washington och Moskva. Nyhetsbyrån Euronews citerade en representant från ministeriet på söndagen som sa att sajten låg nere men användarnas personuppgifter var skyddade. Webbplatsen började fungerade som vanligt på måndagen.

Innan kriget bröt ut den 24 februari upplevde Ukraina en ökning av cyberattacker mot flera av dess banker och regeringsdepartement. Många av attackerna kom i form av så kallade wiper-attacker som förstör data på maskiner eller DDoS-attacker, som använder flera, distribuerade enheter för att överbelasta systemen.

Det globala underrättelsetjänstkollektivet har dock bedrivit cyberkrigföring mot Ryssland långt innan några fysiska strider inleddes, något som nyligen erkändes av direktören för USA:s National Security Agency. I kölvattnet av denna cyberkrigföring har länder som USA och Australien utfärdat rekommendationer till Ukrainska företag att stärka sin cybersäkerhet.

Ukraina, liksom andra baltiska stater som tidigare var ockuperade av Sovjetunionen, har bekämpat cyberhot i årtionden. Deras erfarenhet visar att dessa länder har den starkaste cybersäkerheten i världen, med ett index högre än Australiens, Kanadas och Europas genomsnitt, enligt VPN-tjänsteföretaget Surfshark.

Studien visade att Ukraina och Lettland, som båda har ett index på 75, överträffar det europeiska genomsnittet med 3 procent. Medan Litauen toppar undersökningen, med ett index på 93, nästan 28 procent högre än Europas genomsnitt. Estland kom på andra plats med ett index på över 90.

Samtidigt är Rysslands poäng 2,5 procent lägre än Europas genomsnitt och har ett index på 71 procent, enligt Sufshark, som också sa att Ryssland utsattes för flest dataintrång under första kvartalet 2022, med nära 3,6 miljoner internetanvändare drabbade och en ökning på 136 procent efter invasionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter