D-vitamin kan förhindra missfall

Det finns ett samband mellan missfall och brist på vitamin D, visar en ny brittisk studie. Forskarna rekommenderar nu att gravida kvinnor tar D-vitamin tidigt i graviditeten medan sambandet utreds.

Det är forskare vid Tommy’s National Centre for Miscarriage Research i Birmingham som granskat sambandet mellan missfall och D-vitaminbrist, vilket i Sverige först uppmärksammats av Nya Dagbladet. Deras granskning genomfördes i form av en metastudie, där man tittade på resultaten från tio olika tidigare studier där över 7 600 kvinnor ingick – samtliga studier som tidigare gjorts i ämnet.

I granskningen mättes kvinnornas nivåer av vitamin D och jämfördes med antalet missfall. Man fann att missfallsrisken hos kvinnor som hade låga nivåer av D-vitamin var dubbelt så hög jämfört med kvinnor som inte hade brist.

Dr Jennifer Tamblyn, som ledde granskningen, påpekar att vitamin D bland annat är viktigt för benutveckling hos fostret och för reglering av immunförsvaret och blodomloppet under graviditeten.

Dr Jennifer Tamblyn. Foto: University of Birmingham

Även om forskarna menar att fler studier behövs för att säkert kunna slå fast att det ökar chanserna till en lyckad graviditet om den blivande modern tar D-vitaminsupplement under den tidiga graviditeten, säger Dr Tamblyn att det är rimligt att rekommendera det redan nu.

– Vitamin D är ofarligt och kostar inte mycket, så ur allmän hälsosynpunkt är det en jättebra rekommendation.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Handeln med barn minskar