D-vitamin kan förhindra missfall

Det finns ett samband mellan missfall och brist på vitamin D, visar en ny brittisk studie. Forskarna rekommenderar nu att gravida kvinnor tar D-vitamin tidigt i graviditeten medan sambandet utreds.

Det är forskare vid Tommy’s National Centre for Miscarriage Research i Birmingham som granskat sambandet mellan missfall och D-vitaminbrist, vilket i Sverige först uppmärksammats av Nya Dagbladet. Deras granskning genomfördes i form av en metastudie, där man tittade på resultaten från tio olika tidigare studier där över 7 600 kvinnor ingick – samtliga studier som tidigare gjorts i ämnet.

I granskningen mättes kvinnornas nivåer av vitamin D och jämfördes med antalet missfall. Man fann att missfallsrisken hos kvinnor som hade låga nivåer av D-vitamin var dubbelt så hög jämfört med kvinnor som inte hade brist.

Dr Jennifer Tamblyn, som ledde granskningen, påpekar att vitamin D bland annat är viktigt för benutveckling hos fostret och för reglering av immunförsvaret och blodomloppet under graviditeten.

Dr Jennifer Tamblyn. Foto: University of Birmingham

Även om forskarna menar att fler studier behövs för att säkert kunna slå fast att det ökar chanserna till en lyckad graviditet om den blivande modern tar D-vitaminsupplement under den tidiga graviditeten, säger Dr Tamblyn att det är rimligt att rekommendera det redan nu.

– Vitamin D är ofarligt och kostar inte mycket, så ur allmän hälsosynpunkt är det en jättebra rekommendation.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter