Dagens Nyheter tar ställning för yttrandefriheten

Många kan tycka att Dagens Nyheter (DN) genom åren mest har brytt sig om sin egen yttrandefrihet och bara har varit väldigt förstrött intresserad av andras. I en DN-ledare idag kommer dock intressanta synpunkter fram, som ligger inom Frihetsnytts nyhetsspektrum.

Under söndagen den 12 mars publicerades en ledare i Dagens Nyheter (DN), där synpunkter kommer fram, som inte ofta förekommer i etablerad media. Det konstateras att kraften i det politiskt korrekta narrativet är mycket stor och drar med sig även myndigheter som grundlagen kräver ska agera sakligt neutralt mot alla.

Konkret gäller det till exempel Stockholmspolisen, som har beslutat att alla religiösa skrifter får brännas offentligt, utom just koranen, något som Frihetsnytt rapporterat om. Med detta till stöd tänker Stockholmspolisen bedöma ansökningar om demonstrationstillstånd – oaktat att detta särbehandlar religioner på ett grundlagsstridigt sätt.

Om också förvaltningsdomstolar kommer att underkänna detta beslut – och det kan förväntas – så är skadan skedd för polisens anseende och trovärdighet.

Yttrandefrihet kostar

Många svenskar som offentligt har gått emot den politiska korrektheten har fått lära sig att det har ett högt personligt pris att avvika på den punkten. DN synes dock plötsligt ha insett att priset för hela samhället blir för högt när yttrandefriheten sviktar, eftersom bristen på yttrandefrihet numera också har börjat slå både mot media själva och mot politiskt korrekta politiker.

Det beror mycket på att yttrandefrihet numera har en internationell komponent och exemplen på det är flera : Kina kräver rättning i ledet av utländska media när de rapporterar om kinesiska angelägenheter, och Turkiet under Erdogan agerar helt ogenerat som översittare mot Sverige och svensk yttrandefrihet utifrån sin maktposition inom Nato, helt oavsett Nato-frågor.

Det här är förstås en mycket senkommen insikt av ett medium som inte ville se problemen förrän de stod i farstun, men kanske början till ett nytt klimat och en ny syn på yttrandefrihet för alla, även när det blir jobbigt för någon.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter