Dagfjärilarna försvinner – så kan du hjälpa

I en lösningsorienterad artikel tar TT upp problemet med minskande artrikedom i den svenska faunan.

Hela sju arter av dagfjäril har försvunnit från fem eller fler av Sveriges län, visar en ny rapport från SLU Artdatabanken som Världsnaturfonden (WWF) tagit initiativ till.

– Fjärilar är en symbolart som vi människor känner igen och älskar. Att de försvinner visar på den allmänna trenden att det går dåligt för den biologiska mångfalden, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF, till TT.

Förutom insatser från myndighetshåll framhåller Jennersten att allmänheten kan bidra. Fjärilslarver får sin näring från växtdelar och fjärilar från blommans nektar.

– I Sverige finns det trädgårdar i storlek med Gotland. Om alla trädgårds- eller balkongägare låter producera en äng med blommor från vår till höst skulle det vara en fin symbol.

Speciellt perenner går hem som nektarkällor hos dagfjärilar, tipsar Jennersten.

Mnemosynefjärilen har minskat kraftigt i antal. Foto: SLU Artdatabanken
Veronikanätfjäril befaras nationellt utdöd. Foto: SLU Artdatabanken
Väddnätfjärilen är hotad. Foto: SLU Artdatabanken
Apollofjärilen är hotad. Foto: SLU Artdatabanken
Hotet mot dagfjärilar
I Sverige finns cirka 2 700 bofasta arter fjärilar, varav 110 är dagfjärilar. Dagfjärilar är den grupp ”vanliga” fjärilar som flyger om dagen och som har tydliga klubbformade antenner –exempel på vanliga dagfjärilar är nässelfjäril, påfågelöga och Sveriges nationalfjäril citronfjärilen.

Var femte fjärilsart och nästan var tredje dagfjärilsart i Sverige är rödlistad. 18 dagfjärilsarter är hotade, vilket innebär att de ligger närmast att försvinna helt. Endast Norrbottens och Västerbottens län har ännu inte förlorat någon av de rödlistade dagfjärils- eller bastardsvärmararterna som noterats som bofasta i länen. Skåne sticker ut som det län där antalet rödlistade arter är högst, men även Östergötland och länen runt Mälaren har förekomst av många rödlistade arter. Skåne har förlorat flest arter. Även mellan- och skogsbygderna i södra och mellersta Sverige – främst Sydsvenska höglandet och Bergslagen– har förlorat påfallande många arter.

Källa: WWF/SLU Artdatabanken via TT
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter