Dags igen för revolution i Frankrike?

Fransmännen har en tradition av att protestera märkbart och högljutt mot orättvisor och sådant de finner oacceptabelt. De senaste åren är ingen skillnad. Protesterna mot höga priser, höjd pensionsålder och ett odemokratiskt styre syns överallt i landet och verkar inte vilja ta slut.
Emmanuel Macron. Foto: Wikipedia/ PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKYY Official website
Emmanuel Macron. Foto: Wikipedia/ PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKYY Official website

Till största delen handlar den senaste tidens protester om att president Emmanuel Macron har kuppat igenom en höjning av pensionsåldern, från 62 år till 64 år. I måndags var det med en hårsmån som regeringen klarade sig kvar vid makten efter två misstroendeomröstningar.

Demonstrationerna mot pensionsreformen har pågått i över två månader och har vissa gånger engagerat över en miljon fransmän och rekordet (hittills) uppnåddes den 7 mars då fackförbundet Confédération Générale du Travail hävdade att det rörde sig om 3,5 miljoner demonstranter på gatorna runt om i landet.

Enligt France 24 har 10 000 ton avfall samlats på Paris gator sedan stadens sophämtare gick ut i strejk i början av månaden. Strejker pågår även vid landets oljeraffinaderier vilket också orsakat bränslebrist i stora delar av Frankrike.

Utlyst strejk och demonstrationer i morgon

Missnöjet är stort i landet och så mycket som 74 procent av fransmännen säger att de vill fälla regeringen.

Flera franska fackförbund har utlyst strejker och demonstrationer i hela landet under morgondagen den 23 mars. Transporter, skolor och andra sektorer som bensinstationer kommer att påverkas.

– Demokratin har förnekats, säger Céline, en 53-årig fackligt engagerad kvinna. Macron ser sig själv som en slags kung, Jupiter högt uppe som tittar ner på oss. Vi måste hålla ut tills han lyssnar.

Den franske presidenten står inför sin största inrikespolitiska kris någonsin, mindre än ett år efter att han valts om till en andra mandatperiod. Vad Macron kommer att föreslå för att lugna de upprörda fransmännen på gatorna, kan man möjligen få se i en tv-intervju under onsdagskvällen.

– Ilskan växer. Det här har gått långt utöver pensioner – det handlar om vårt politiska system, säger Akli, 48, på sopbarrikaden.

Kommentar från svensk på plats

Frihetsnytt fick en kommentar från svensken Lars Johnson som bott i Frankrike i många år. Enligt honom är pensionsreformen det som fått bägaren att rinna över.

Pensionsreformen är det sista strået. Han är ju impopulär. Han ställer till saker och det är nu mer eller mindre ansett att han går uppdragsgivarnas ärenden, det vill säga de som betalade hans kampanj, framför folkets. Det sista [pensionsreformen] ses som ett slutgiltigt bevis för att det är så det är.

Se hela intervjun ovan!

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter