Yttrande- och informationsfrihet har tryckts ner av svenska staten i snart 30 år
Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson är männen bakom dokumentärfilmen om Estonia – Fyndet som förändrar allt, som finns att se på Discovery+, har dömts till dagsböter för brott mot gravfridslagen. En gravfridslag som inrättades av staten som på livstid förbjuder dykningar i området kring Estoniavraket.
Anhöriga till de avlidna personerna på Estonia har i snart 30 år höjt sin röst för att få reda på sanningen kring Estoniakatastrofen men framförallt att få kropparna bärgade och omhändertagna för att kunna begravas av sina familjer. Dessa krav är något som från första början har nekats av svenska staten med start av dåvarande statsminister Carl Bildt.
Henrik Evertsson har tidigare sagt att dokumentären handlar människorna som överlevt och de familjemedlemmar och personer som engagerat sig i frågan och vill ha reda på sanningen kring vad som verkligen hände.
Domare värderar gravfrid för plåt högre än yttrandefriheten
Trots att inga lik har filmats påstår rättens ordförande, lagman Göran Lundahl, att ”gravfriden” väger starkare än skyddet för yttrande- och informationsfrihet – något som bedömare utpekar som en synnerligen krystad förklaring.
Ordförande för Svenska journalistförbundet Ulrika Hyllert är rädd för att den fällande domen kan få konsekvenser på journalistiken.
Det som oroar mig är att journalister ska dra sig för att granska myndigheter och känsliga frågor. Det är väldigt viktigt att journalister kan avslöja saker i samhället för att vår demokrati ska fungera
Ulrika Hyllert
Frihetsnytt har tidigare intervjuat Åsa Myrberg som förlorade sin far i Estoniakatastrofen. Där berättar Myrberg om familjeförlusten och viljan att få begrava sin far samt viljan att staten tar sitt ansvar och berättar sanningen. Myrberg berättar i intervjun om sin syn på problematiken att det saknas transparens och öppenhet i det statliga svenska systemet. Se intervjun med Åsa Myrberg här.