Dan Park får fängelse för ”hatisk konst”

Ännu en gång har gatukonstnären Dan Park dömts för hets mot folkgrupp på grund av sin konst. Denna gång döms han till fängelse.

Under måndagen dömdes den frispråkige och provokative gatukonstnären Dan Park till fängelse i fyra månader för sex fall av ”hets mot folkgrupp” i Malmö tingsrätt.

De brott som han ska ha gjort sig skyldig till är att han har lagt upp ett antal bilder på internet, vars innehåll tingsrätten anser utgöra ”missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med syftning på nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse och/eller sexuell läggning.”

En av de brottsliga bilder som lagts upp föreställer ett klistermärke med ett hakkors mot en regnbågsflagga, med texten ”HEIL PRIDE”. Park förklarade dock att innebörden var att rikta kritik mot priderörelsen, eftersom den aktivt utesluter människor, framförallt på grund av åsikter.

”Yttrandefriheten fritar inte Dan Park från ansvar”

Domstolen gör även klart att även om yttrandefriheten ska vara omfattande, så får den stå tillbaka om ett yttrande anses uttrycka ”hot eller missaktning” mot vissa folkgrupper.

”Hänsynen till yttrandefriheten kan alltså inte medföra någon rätt för Dan Park att, i de
sammanhang som nu är i fråga, straffritt sprida de aktuella bilderna.”
står det i domen.

”Känns inte som ett demokratiskt samhälle”

Frihetsnytt kontaktade Dan Park för en kommentar om domen.

Vad är det som du har blivit dömd för?

Det är fyra bilder som jag har publicerat på en blogg och på Twitter.

Vad rör det sig om för bilder?

Det är bilder på hakkors som de reagerat på. Den ena var ett klistermärke där det stod ”heil pride” och en regnbågsflagga i bakgrunden, som en kritik mot pride.

Vad är som har varit brottsligt med detta?

Det var på grund av hakkorset. Jag hade även gjort en bild med ett hakkors och en halvmåne också, som en kritik mot att islam är fascism. De menar att hakkorset för tankarna till Tredje riket och utrotningen av olika folkgrupper.

Du har blivit dömd till fyra månaders fängelse. Att bli dömd till fängelse sker ju oftast vid grova brott. Upplever du att man har varit mån om att sätta dit dig?

Åklagaren begärde ju nio månader, så det skulle ha varit ännu värre. De menar att jag är ”återfallsförbrytare”, så då är det bara fängelse som gäller.

Har de gjort en utförlig utredning för att kunna vara säkra på att det är du som har lagt upp inläggen?

Ja, de har ju gått igenom bloggar, internet och allt möjligt. Jag har inte läst igenom så noga, utan jag tycker mest att det är en massa jidder.

Vad säger det om ett samhälle där en konstnär blir dömd till fängelse för sin konst?

Det känns ju inte som ett demokratiskt samhälle. Det påstås att konst ska provocera, men tydligen är det vissa saker som inte får provoceras.

Juridikfronten, som ska ha legat bakom anmälan, har du haft något med dem att göra tidigare?

De har anmält mig tidigare. När jag har varit på polisförhör har det handlat om tio bilder. Sen har åklagaren bara valt fyra av dem. Så de verkar stenhårt sitta och kolla på mina sociala medier och anmäler. Rättshaverister skulle jag vilja kalla dem.

När de bygger en affärsidé på massanmälningar, säger inte etablissemanget något. Men Förtalsombudsmannen blir man jätteupprörd över. Varför är det så, tror du?

Det är väl att media är väldigt vänsterinriktad. De menar att de tillhör den ”goda” sidan.

Hur upplever du att du fick hjälp av försvaret?

Det var väl inget djupare försvar där, utan det var mer rutinmässigt. Det var inte så mycket argument som försvararen kom med, utan typ ”yttrandefrihet är viktigt”, samt att det inte finns några direkta bevis för att det är Dan Park som har lagt upp det.

Åsiktsregistrerande förening bakom

Juridikfronten, som ska ligga bakom anmälan i det aktuella fallet, har gjort det till en affärsidé att dammsuga internet efter inlägg och yttranden som kritiserar invandringspolitiken och mångkulturen. Hittar de något som de anser kan utgöra hets mot folkgrupp, då lämnar de in en polisanmälan.

Tillsammans med Näthatsgranskaren ser de framförallt till att anmäla äldre personer, som uttryckt sig grovt på internet.

Men att själva bli utsatta för granskning och fler anmälningar uppskattas däremot inte av dem själva, vilket Frihetsnytt har skrivit om.

Dubbla måttstockar för Juridikfronten och Förtalsombudsmannen

En aktör som har fått mycket kritik från etablissemanget är Förtalsombudsmannen, som stämmer vänsterextremister för förtal när de bland annat har anklagat personer för att vara ”nazister”.

Christian Peterson. Foto: Twitter/ Christian Peterson
Christian Peterson. Foto: Twitter/ Christian Peterson

Journalisten Christian Peterson, som är involverad med Förtalsombudsmannen, kommenterar den dubbla måttstocken, där Juridikfronten kan massanmäla folk, med etablissemangets godkännande, medan det blir väldigt upprört när någon gör likadant mot vänsterextremister.

Juridikfronten har ju funnits ganska länge och de har satt i system att använda olika fula knep för att komma åt olika människor, som de uppfattar som sina politiska motståndare, säger Peterson till Frihetsnytt.

Bland annat har de skrivit kommentarer som utgör hets mot folkgrupp, på andras hemsidor, för att därigenom få den ansvarige utgivaren fälld för kommentarerna. Så det handlar egentligen om att sätta dit och stoppa röster som kritiserar invandringen, genom juridiken.

Hur kommer det sig att de kan sitta och massanmäla personer till rättsväsendet, utan att etablissemanget säger något, men när Förtalsombudsmannen stämmer vänsterextremister, då blir det ramaskri?

Jag skulle inte säga att vänstern har brist på konsekvenstänk. De ser snarare det som att de är goda och alla oppositionella och kritiker av vänstern är onda. Därför blir det egentligen otillbörliga metoder som de använder sig av, det blir på något sätt tillåtet för att gynna den ”goda” klasskampen.

Det ser vi ju även på det juridiska området och Förtalsombudsmannen är bara ett av många exempel på hur vänstern inte klarar av att deras egna metoder används mot dem. Jag hoppas att det blir en väckarklocka för dem.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter