Danmark fasar ut ägg från burhöns

Grannlandet Danmark förbjuder nya burhönsanläggningar från nästa år, och vill om tolv år ha ett totalstopp.

TT hänvisar till den danska nyhetsbyrån Ritzau som skriver att den som i dag har burhönsanläggningar får tolv år på sig att fasa ut verksamheten. År 2035 kommer därmed burhöns att vara förbjudna.

– Vi vill gärna fasa ut buräggen snabbast möjligt. Men vi tar hänsyn till de som har buräggsproduktion, säger livsmedelsministerns Rasmus Prehn (S).

Flera livsmedelskedjor i Danmark har redan tagit bort burägg ur sitt sortiment, och de har gått från att utgöra 61 procent av den totala äggproduktionen i Danmark år 2010 till bara 13 procent år 2021, enligt officiell dansk statistik. I dagsläget finns sju äggproducenter som håller hönor i bur.

I Sverige har buräggen så gott som utplånats från marknaden utan lagstiftning, rapporterade föreningen Djurens rätt i april 2021. Alla svenska livsmedelskedjor hade då slutat att köpa in burägg och antalet höns i bur hade minskat dramatiskt. Ändock fanns en halv miljon burhöns kvar i Sverige vid tidpunkten, uppger föreningen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter