Dansbandsveckan i full gång

En framgångssaga utan dess like. Nu är Dansbandsveckan i Malung i full gång med nästan 100 000 besökare. 82 band som spelar musik på 6 stycken dansbanor. Detta är en del av svensk kultur när den är som bäst. Här får du möta band som Black Jack, Casanovas och Mats Bladhs. Från den 16 juli till den 22 juli anordnas världens största dansbandsevenemang i Malung.
Foto: Pressbild/ dansbandsveckan
Foto: Pressbild/ dansbandsveckan

Allt började på 60-talet då det var populärt med dansbandsmusik. Malung var en av många kommuner runt om i Sverige som anordnade danser. Varje söndag på sommaren ordnandes det dans av den lokala idrottsföreningen (MIF) i Malung.

Sen kom 80-talet med discodansen och dansbandsmusik blev plötsligt töntigt och det blev svårt att få med folk till danserna.

Bertil Elfström grundade Dansbandsveckan

Men så kom skinnmakaren Bertil Elfström, 81 år, från Malung på idén att man skulle anordna en hel vecka med dans i Malung. Många tänkte att Bertil var galen när han kom med idén. Självaste Bert Karlsson från Skara tyckte han skulle lägga ned tankarna om en dansbandsvecka i Malung då han bara skulle förlora en massa pengar.

Foto: Pressbild/ dansbandsveckan
Foto: Pressbild/ dansbandsveckan

Men Bertil han hade bestämt sig och visade att genom hårt arbete och envishet så går allt. 1986 öppnandes portarna för den första Dansbandsveckan i Malung. Redan andra året gick dansbandsveckan plus och resten är historia.

Dansbandsveckan är världens största dansbandsevent

Idag är Dansbandsveckan i Malung världens största dansbandsevent och människor vallfärdar dit från Sveriges alla hörn, men även från andra länder, framförallt Norge, Danmark och Finland.

Det är också ett evenemang som inte bara blivit en viktig del av svensk kultur utan också för Malungs föreningsliv som fått mycket pengar via Dansbandsveckan. Bland annat har de fått en ny fotbollshall i Malung.

Foto: Pressbild/ dansbandsveckan
Foto: Pressbild/ dansbandsveckan

Det är inte bara dans som erbjuds på kvällarna under Dansbandsveckan utan även dansträning på dagarna så nya förmågor kan lära sig konsten att dansa. Den kände David Irwing är på plats och är en av danslärarna som lär ut Swing, Foxtrot, Bugg och Slowdance.

Gammeldans som var populärt innan foxtroten gjorde sitt genombrott på 30-talet ordnas det också dagligen dansträning i. Här får man lära sig snoa, schottis, polka, vals och gilledanser.

Dansbandsveckans program. Källa: Dansbandsveckan.se
Dansbandsveckans program. Källa: Dansbandsveckan.se

Visar hur viktigt det är med enskilda initiativ

Många menar att historien bakom tillkomsten av Dansbandsveckan är ett bra exempel på vad enskilda initiativ kan betyda både för svensk kultur och ekonomi.

Två år efter att Dansbandsveckan startade 1986 har den genererat vinst varje år. Det har bland gjort att man kunnat renovera Folkets Park i Malung men också givit hela 20 föreningar ekonomiskt stöd så de fått en bra ekonomi.

Historien om dansbandsveckan

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter