Fällas eller väljas – danska statsministern utlyser nyval

Efter att ha hotats med att få sin regering fälld, väljer statsminister Mette Fredriksen att utlysa nyval, vilket kommer att hållas den 1 november.

Under onsdagen meddelades i ett pressmeddelande från det danska statsministerkontoret att ett nyval kommer att hållas den 1 november.

Den socialdemokratiska statsministern Mette Fredriksen kommer att sitta på sin post till dess ett eventuellt alternativ kan presenteras.

Önskat bred regering – får kalla handen

I samband med att nyvalet utlystes gav Fredriksen uttryck för sin önskan att samla en bred regering, med stöd från både höger och vänster.

Danske Radio rapporterar att hennes önskemål möttes med kalla handen i Folketinget. Att samla så olika åsikter i en regering skulle komma att bli svårt och Det Konservative Folkepartis ledare, Sören Pape var väldigt tydlig med att man inte önskar ingå i en sådan regering.

Minkskandal upphov till regeringskris

Orsaken till denna situation hänger på två faktorer; socialdemokraterna sitter i en minoritetsregering och är beroende av andras stöd; det socialliberala partiet Radikale Venstre hotade att fälla regeringen i en misstroendeförklaring om inte nyval utlystes.

Radikale Venstre bevekelsegrund för hotet var den så kallade ”minkskandalen”, där miljontals friska minkar avlivades och kremerades efter att en coronamutation påträffats på danska minkfarmar

Hanteringen väckte massiv kritik och högeroppositionen ville dra henne inför riksrätt. Dock fick hon tillräcklig uppbackning av stödpartierna för att det skulle sluta med en markering mot statsministern. Radikale Venstre, som också ingick i detta stöd utgjorde undantaget och har nu slutligen drivit frågan till sin spets.

Oförutsägbart val

SVT kallar nyvalet för det ”mest oförutsägbara valet i dansk historia” med hänvisning till att regeringar i regel bara utlyser nyval när de ligger bra till i opinionen. I det här fallet talar inte opinionen för någon självklar vinnare och valet kan mycket väl komma att bli en rysare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter