Danskar säger ifrån mot traditionsfientliga besparingar

Danmarks regering behöver hitta finansiering till sina ökade försvarsutgifter och vill avskaffa en traditionstyngd dansk helgdag för det ändamålet. Danskarna tänker inte stillatigande finna sig i detta.

Besparingar till försvarsutgifter

Danmark har, liksom andra länder i Europa, beslutat att stärka sitt försvar med höjda försvarsutgifter. Medlet att stärka just dessa ska man få in genom att ta bort den klassiska danska helgdagen ”store bededag”, ”stora böndagen”, fjärde fredagen efter påsk, rapporterar Dagens Industri (DI). Staten har inga speciella kostnader för helgdagen, men vinner på att en avskaffad helgdag ger större skatteintäkter.

I Danmark har man historiskt varit kritisk mot påbud från överheten, speciellt när de gått på tvärs mot dansk frihet och dansk kultur. Det är man nu också: En demonstration mot beslutet ska hållas nästa vecka, med cirka 70 busslaster demonstranter till centrala Köpenhamn. 400 000 namnunderskrifter har också samlats in.

”Store bededag”

Dagen i fråga är djupt förankrad i danskt medvetande och har rötter tillbaka till 1686, enligt Nationalmuseet i Köpenhamn. Trevliga promenader och färskt vetebröd förknippas med dagen, medan det religiösa innehållet har kommit i bakgrunden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter