Därför är höfternas funktion så viktig!

Höfterna – Ditt stöd i livet och den bärande funktionen

Jag vill berätta för dig hur du, på egen hand, med enkla medel kan uppleva större rörelsefrihet, avslappning, energi och kraft i hela din kropp. Hur du kan få en ståtlig, rak och avslappnad hållning, minska belastningen på kroppen och öka din styrka genom att återuppliva funktionen och potentialen i ditt bäcken och dina höfter

VIKTIG FÖR STÖD OCH MINSKAD BELASTNING

Bäckenet och höfterna kan liknas en bärande vägg i ett hus. Den ska ge stöd och stabilitet åt resterande struktur. Utan den bärande väggen så kommer kroppen, likt huset, att sakna viktig stabilitet och belastningen på muskler, leder, skelett och nervsystem kommer att bli större. Bäckenet och höfterna är den länk som ska bära och ge stöd för överkroppen och dess position påverkar starkt belastningen i detta område, men även i våra ben, knän och fötter.

Se din kropp som en rak linje genom fot, höft, ryggrad och huvud. Likt pendeln ovan, om den hänger rakt ner så är den stabil, avslappnad och i balans. Du är i din kraft- och energikälla. När du vill dra och hålla pendeln till höger eller vänster så krävs ständig aktivering och anspänning från dig och dina muskler för att hålla kvar den, vilket skapar energiläckage, likt bilden ovan. När du har ett rakt bäcken och dina höfter vilar rakt under så är du i en energioptimerad position, utan konstant stress och anspänning i dina muskler. Rätt positionering i bäcken och höft ökar din kapacitet och stärker avsevärt din balans för att den “bärande” funktionen är aktiv.

HUR VI FÅR EN RAK OCH AVSLAPPNAD HÅLLNING

En god hållning är viktig för vårt fysiska och psykiska välmående. Är vi i en bra hållning likt pendeln ovan, så skapar vi inte bara en god och stabil struktur fysiskt, utan vi ökar även förmågan att frambringa positivitet, både mentalt och i vårt känsloliv.

När vi är ledsna, rädda och stressade så kryper kroppen ihop. När vi är glada, positiva och har hög energi så går vi upprätt med stolt bröst. Därför kan du via en bra hållning och kroppsrörelse förändra och vända negativitet till ett mentalt och känslomässigt välmående.

Vi får alltid tipset att sträcka på oss och det orkar vi i ett par minuter innan vi sjunker ihop igen. Detta för att det är ansträngande att “spänna” upp kroppen. Men med rätt teknik i höfterna så får överkroppen stöd och kan sträckas utan ansträngning.

Det vackra är att du alltid kan komma tillbaka till din kraftkälla, när du har kunskapen och tekniken att positionera kroppen rätt.

TRÄNING

Det viktigaste är att öva förmågan att vara inkännande, och träna upp tiden du är medveten om dina kroppsrörelser. Ju större medvetenhet och närvaro vi har ju mer glädje och framgång kommer vi att kunna uppleva.

Börja att träna på dina vardagsrörelser, att stå och att gå. Att stå barfota eller i barfotaskor är alltid att föredra då du har känsla och kontakt med marken, försök här att skapa relation mellan dina fötter och höfter. Stå i en rak linje genom fot ca 60% vikt på framfoten, höft (rak höft) och huvud. För din höft framåt och bakåt samtidigt som du känner vikten skifta i dina fötter från häl till framfot/tår. Träna på att hitta stödet i höften, en känsla där överkroppen får vila på bäckenet och relationen, känslan mellan höft och fot stärks.

Träna på ditt gångsteg genom att använda samma teknik som ovan. Låt höften och hjärtat leda dig framåt. Dra dig själv i bältet så höften blir öppen och den drivande kraften framåt. Fokusera på att ha en öppen höft och att tillåta överkroppen att rotera. Tänk dans där höfterna och ryggraden är mjuk och smidig. Känn hur du i varje steg lägger vikt på höften. Resultatet blir rörelsefrihet och avslappning för vi använder energin i kroppen effektivare.

AVSLUTNING

Jag rekommenderar starkt att testa på Somatics, där jag själv är utbildad, att börja dansa, träna kampsport och att prova på magdans. Somatics och magdans är magiskt för att utforska rörelser och ens potential på ett skonsamt och mjukt sätt. Sist men inte minst, ett måste, att gå en kurs i “Det naturliga steget” med Conny Andersson.

Mer träning finns på min onlinekurs som du hittar på hemsidan nedan.
Du får jättegärna höra av dig med frågor!

Lycka till.

Pierre Tinderfjäll
Swedensomatics.se

Livingsomatics.com
Tracker.one

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter