Därför dricker allt färre svenska ungdomar alkohol

Svenska ungdomar dricker allt mindre alkohol, visar undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Ungdomar väljer istället träning eller andra aktiviteter, och är mer medvetna om riskerna.

Sedan början av 2000-talet har antalet unga alkoholkonsumenter minskat kraftigt, visar undersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

I CAN:s senaste undersökning framkom det att 39 procent av niondeklassarna konsumerade alkohol. Detta går att jämföra med tidiga 2000-talet, där hela 80 procent var konsumenter. När det kommer till gymnasiet var 70 procent alkoholkonsumenter i den senaste mätningen, jämfört med 89 procent år 2004.

Ungdomskulturen har förändrats

Nu har minskningen av alkoholkonsumtionen stannat av något enligt CAN, men man ser en tydlig trend, säger utredaren Siri Thor till SVT:

– Det verkar vara något i ungdomskulturen som har förändrats.

Enligt Thor väljer ungdomar i högre grad att prioritera andra valmöjligheter, som att prestera bättre som individer på olika plan. Thor säger även att det verkar som att dagens ungdomar är mer medvetna om riskerna med alkohol.

Frihetsnytt har tidigare publicerat en krönika av Alexander Söderberg, som avstod alkohol i 100 dagar och skriver om de positiva effekter han upplevt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det är givetvis bra att fler unga skippar alkohol.

    Men jag undrar om det inte har att göra med den otrygga situation man lever i. Rånargäng håller koll utanför pubar vid stängningsdags efter lätta offer.
    Lokaltidningar som t.e.x Kristianstadsbladet skriver varenda dag om bråk på krogar och på stan. ”Bånken ” är en krog där det ideligen är slagsmål och bråk.
    Varenda dag blir ungdomar på väg hem rånade.

    Och jag avstår från att berätta vilka som är gärningsmän och vilka som är brottsoffer.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter