Därför får vi mer över i plånböckerna 2024

Efter flertalet kostnadschocker under 2023 ser nästa år betydligt ljusare ut för hushållens privatekonomi, trots en fördjupad lågkonjunktur. Enligt experter väntas bland annat inflationen falla tillbaka och elpriserna bli lägre, samtidigt som Riksbanken förväntas fortsätta sina räntesänkningar.

Vänder ekonomin uppåt?

Efter ett tungt 2023 med fortsatt hög inflation, höga räntor och en rekordsvag krona har många undrat om en vändning i ekonomin är på väg. Det finns flera saker som talar för att experterna kan få rätt i sina förutsägelser:

-Nådd räntetopp
Riksbanken har sedan början av 2022 höjt styrräntan1 kraftigt i syfte att få ned inflationen.

Styrräntan ligger idag på 4 procent men Konjunkturinstitutet anger i sin senaste prognos att inflationen kommer att falla tydligt nästa år, samtidigt som Riksbanken inleder flera räntesänkningar under sommaren.

Om inget oförutsett inträffar talar det mesta för att boräntorna rör sig nedåt under nästa år, något som även storbankerna tror på. SEB förutspår tre styrräntesänkningar under 2024 och en av Nordeas privatekonomer, Anders Stenkrona, säger att den har toppat.

Lägre inflation möjliggör satsningar
Ifall inflationen faller (som förutspått) betyder det mindre krispolitik och ökat utrymme för regeringen att genomföra nödvändiga satsningar som länge uteblivit. Därför är det viktigt att inflationen går ned, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP till TT.

Enligt Stenkrona innebär en fallande inflation en mer förutsägbar ekonomi som ger hushållen en större chans att komma ikapp ekonomiskt. De kan planera sin ekonomi istället för att klara av alla plötsliga kostnadsökningar vilket gör att de kan påbörja sparandet igen. Under 2023 minskade sparandet med 60 procent.

Stabilare bostadsmarknad
Lägre boräntor kommer mest sannolikt att ha en stabiliserande effekt på bostadsmarknaden där bland annat mäklarstatistik tror att fler affärer kommer att göras under 2024.

Börsen väntas lyfta ytterligare under 2024. Foto: Envato

Storbankerna däremot, bland annat SEB, tror på en svag nedgång i bostadspriserna under första halvåret 2024 som sedan kommer att vända uppåt. En återhämtning som väntas ske successivt i takt med räntesänkningarna, säger Américo Fernández, en av SEBs privatekonomer, till TT.  

Starkare börs
Hoppet och förutsägelserna om lägre ränta har redan gett ett lyft på många av världens börser, däribland Stockholmsbörsen. Ett lyft som kan komma att fortsätta uppåt då börserna reagerar positivt på räntesänkningar, säger Américo Fernández.

Skattesänkningar
Regeringen har aviserat flera skattesänkningar för 2024. Bland annat breda jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer, höjt tak för RUT- och ROT-avdrag (75 00 kronor) och sänkt reduktionsplikt på bensin och diesel.

Lägre elpriser
Enligt Christan Holtz, elanalytiker på konsultföretaget Merlin & Metis ser elen inte ut att bli lika dyr som de senaste två vintrarna. Priset på elmarknaden kommer att ligga på cirka 80 öre/Kwh under första kvartalet 2024, mot 90 öre/Kwh för samma tid 20232. Han säger att elpriserna blir betydligt lägre i vinter men inte lika låga som de var under 2020-21.

Kronan förväntas stärkas mot både dollarn och euron under 2024.
Foto: Envato

Starkare krona
Sedan bottennoteringen mot euron och dollarn i september har kronan börjat stärkas och hopp finns om att den kommer stärkas ytterligare framöver, bland annat som en effekt av räntesänkningarna.

Detta är något som får stor betydelse då många av varorna vi köper – som mat, kläder och prylar – är importerade. En starkare krona innebär därmed ökad köpkraft, både till vardags och under utlandsresor.

  1. Riksbankens styrränta är Riksbankens huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen. []
  2. Under rekorddyra december 2022 handlades elen till 2,70 kronor / Kwh. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter