Därför granskas Kristerssons personliga hälsningar

Efter att ha skickat riktad information och personliga videohälsningar till utlandssvenskar under förra årets valrörelse granskas nu Moderaterna av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Detta efter att myndigheten tagit emot klagomål från berörda mottagare.

I samband med valrörelsen gjorde Moderaterna ett stort utskick av valinformation riktad specifikt till utlandssvenskar. Närmare 200 000 av dem fick brev från partiledaren Ulf Kristersson medan ett utvalt hundratal fick motta personliga videohälsningar av honom. Något som Magnus Ehrenberg, ordförande för Moderater i utlandet beskrev som ”En framgångsrik kampanj”.

En hög prislapp

Det annorlunda tillvägagångssättet uppskattades dock inte av alla mottagare då det följdes av en rad klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Något som fick myndigheten att agera och ta initiativ till en granskning av partiet.

– Utifrån det samlade innehållet i klagomålen har vi beslutat att inleda tillsyn av partiet, säger Martin Wetzler, jurist på IMY och den som leder granskningen, i ett pressmeddelande.

Det som myndigheten ska utreda och undersöka är framförallt ifall partiet ”haft en rättslig grund för insamlingen av personuppgifter” eller ifall personuppgifter har överförts till USA (antingen direkt eller indirekt). Dessutom ska de undersöka om man vidtagit tekniska och organisatoriska åtgärder för att garantera en lämplig säkerhetsnivå på informationshanteringen.

Moderaterna samtycker

Att moderaterna granskas kritiskt tycks dock inte besvära den högsta ledningen, som tvärtom välkomnar myndighetens initiativ. Biträdande partisekreteraren Martin Borgs kommenterar det hela.

– Vi välkomnar att IMY tar initiativ till att titta närmare på personuppgiftsbehandlingen i förhållande till personliga videohälsningar. Moderaterna tar den personliga integriteten på stort allvar. Vi kommer självklart att bistå IMY i deras tillsynsarbete och besvara deras olika frågor om vår personuppgiftsbehandling

Om Moderaterna verkligen tar både frihet och den personliga integriteten på största allvar återstår att se. För ett och ett halvt år sedan var de tidigt ute med att vilja införa så kallade Vaccinpass, som skulle inneburit stora inskränkningar i den personliga friheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter