Därför kan nyval krävas i Botkyrka

Efter den senaste tidens omfattande avhopp från Socialdemokraterna i Botkyrka, ser oppositionen en möjlighet att byta ut det nuvarande styret. Om man inte lyckas kan det bli aktuellt med ett nyval.

Den nuvarande kommunstyrelsen i Botkyrka kommun i södra Stockholm, har blivit kraftigt försvagat den senaste tiden. Fram till för några veckor sedan utgjordes det av ett samarbete mellan Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C), Liberalerna (L), Miljöpartiet (MP) och Kristdemokraterna (KD).

Men efter att Centerpartiet uteslutits ut samarbetet, för att de ville stänga ned fritidsgårdar med kopplingar till grov gängbrottslighet, valde nio socialdemokratiska politiker, varav sex ledamöter, att hoppa av partiet och bli politiska vildar, något som Frihetsnytt rapporterat om.

Nytt styre eller nyval

Nu håller Moderaterna (M) på att undersöka möjligheten att bilda en kommunstyrelse i Botkyrka. Sverigedemokraterna (SD) ingår i samtalen och nu meddelar partiets gruppledare, Max Möllerström, att man kommer att kräva nyval om man inte lyckas ta över styret, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Den styrande sammansättning har förändrats fullständigt och de är inte beslutsföra längre, säger Möllerström till Ekot.

I valet 2022 fick M 10 mandat, SD fick 9 och S fick 24 i Botkyrka kommun. Totalt finns det 75 mandat i kommunen och skulle M och SD ingå ett samarbete kommer de att behöva ytterligare 19 mandat för att kunna bilda egen majoritet.

Sverigedemokraterna svarar Frihetsnytt

Frihetsnytt har kontaktat Socialdemokraterna i Botkyrka och Sverigedemokraterna i Botkyrka för en kommentar.

I nuläget har Sverigedemokraterna svarat på Frihetsnytts frågor via mail:

Hur ser de andra partierna på ett eventuellt nyval?

”Det vet vi inte. Vi har framfört våra synpunkter till några partier.”

Vilka möjligheter finns det att få igenom kravet på nyval?

”Det krävs kvalificerad majoritet för att besluta om extraval (som det egentligen heter) så möjligheterna just nu kanske inte är så stora. Men om kommunen blir svårstyrd ökar sannolikt möjligheterna för ett extraval längre fram.”

Hur bedömer Sverigedemokraterna att utfallet av ett nyval skulle kunna bli och vilka partier vill ni ingå ett styressamarbete med?

”Utfallet av ett extraval skulle troligtvis öka stödet för den nuvarande oppositionen, men det är självfallet svårt att sia om. Förhoppningen är ju att kommunen skall få ett fungerande styre för medborgarnas bästa. Just nu pågår förhandlingar angående bildandet av ett fungerande styre. De partier vi politiskt ligger närmast är M och TuP [Tullingepartiet].”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter