För att räknas som ”rökfritt” finns ett antal kriterier för ett land. Med den utveckling som sker kan Sverige mycket väl bli det första landet i Europa att klassas som rökfritt.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) krävs det att mindre än fem procent av befolkningen röker dagligen, för att ett land ska anses vara rökfritt. Sverige är nästan där. 6,4 procent av befolkningen över 15 år beräknades röka enligt en undersökning 2019 och 2022 hade siffran fallit till 5,6 procent. Detta innebär att Sverige kan bli det första rökfria landet i Europa, där genomsnittet ligger på 18,5 procent, rapporterar Associated Press (AP).
Orsaken till detta är flera. Enligt personer som AP talat med är det för att svenskarna överlag är väldigt hälsomedvetna och att många yngre personer är införstådda med rökningens risker. Flera experter hävdar även att det är de omfattande informationskampanjerna mot rökning som haft effekt, samt olika lagstiftningar, som rökförbud på flera platser.
Den svenska stoltheten
Men den främsta förklaringen innebär dock att Sverige är långt ifrån nikotinfritt: nämligen snuset. Med det inräknat är svenskarnas tobaksförbrukning uppe i närmare 20 procent. Att snusa är något genuint svenskt och AP skildrar fascinerat upplevelsen av en svensk uteservering, där rökarna lyser med sin frånvaro, men snusdosor ligger på flera bord.
Så fort EU har försökt driva igenom förbud har svenskarna med kraft satt ned foten. I samband med det svenska EU-medlemskapet 1994 lyckades Sverige få till ett undantag mot förbudet av rökfria tobaksprodukter.
Även om det knappast är nyttigt att snusa är det fortfarande betydligt mindre skadligt än rökning. Så om Sverige lyckas komma under fem procent rökare är det något positivt, i synnerhet för omgivningen som inte längre utsätts för passiv rökning. Utöver alla använda prillor som ligger slängda här och där är snusning inget som drabbar folk i närheten.