Därför lämnar Soros Europa

Aktivistmiljardären George Soros stiftelse Open Society Foundations meddelar att man kommer upphöra med sin verksamhet inom EU. Nu är många mottagare av stiftelsens donationer oroliga för hur deras verksamhet ska kunna fortsätta.

Stiftelsen Open Society Foundations, som använts av den aktivistiske miljardären George Soros för att driva igenom omstörtande agendor i olika länder, kommer att dra sig tillbaka från EU. Tillbakadragningen kommer att ske i stor skala 2024 för att fokusera på områden där ”medborgerliga friheter” urholkas, rapporterar Financial Times.

Michiel van Hulten. Foto: Wikipedia/ Mvanhulten
Michiel van Hulten. Foto: Wikipedia/ Mvanhulten

Den officiella orsak som anges är att man anser att EU i nuläget lägger stora resurser på ”mänskliga rättigheter, frihet och pluralism”, vilket innebär att det räcker för stiftelsen att fokusera på EU när det gäller större globala frågor. Detta oroar flera organisationer som är beroende av stiftelsens pengar för att kunna fortsätta arbetet med att bekämpa regeringar som motsätter sig globalistiska agendor, framförallt Viktor Orbáns Ungern.

– Att plötsligt lämna Europa, i en tid när den politiska populismen är på frammarsch och rättsstatsprincipen alltmer hotas, verkar kontraproduktivt och skulle riskera att upplösa många av de framsteg som har gjorts, säger Michiel van Hulten, EU-chef för Transparency International, en organisation som säger sig jobba mot korruption.

Centrering av resurser?

Det var den 11 juni som Frihetsnytt kunde rapportera att den 93-årige George Soros valt att träda tillbaka och lämna över makten till sonen Alexander Soros. Alexander uttalade då att han är mer politiskt engagerad än sin far. Då han står nära eliten inom Demokraterna och vill säkerställa att de vinner presidentvalet 2024 mot Donald Trump, kan det röra sig om en organisering av stiftelsens resurser för att försöka säkerställa en demokratisk seger.

Om beslutet att lämna EU har kommit från George eller Alexander Soros framkommer inte.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter