Därför ska du naturbada i värmen

Alexander Söderberg om varför du ska passa på att naturbada i värmen

Sommaren är tveklöst badandets årstid. Undvik allmänna simbassänger med giftigt klor och utnyttja istället vår största resurs; våra många vattendrag. Det finns inget som går upp mot ett härligt, svalkande dopp en varm sommardag i havet eller någon av våra många insjöar. Ett naturbad skänker även välbehövlig avkoppling och terapi.

En svensk sommar vore ingenting utan ett bad i havet eller någon av våra många insjöar och vattendrag. Badandet är en lika naturlig del av svensk sommar som jordgubbar, glass, Midsommarafton och grillat kött. Det här med bad och naturbad i synnerhet, är något som kännetecknar svenskarna, även i utlandet.

När jag tog ett havsdopp i norska Bergen för någon månad sedan (där yttemperaturen var 7-8 °C) sade norrmännen som stod på bryggan att ”Det är bara svenskarna som badar här utan bastu”. År 2014 gjordes för övrigt en enkätundersökning som till stora delar bekräftar bilden av svenskarna som ett badande folk.

Naturbad kan vara avkoppling och terapi

En av de saker som jag saknade mest under mina år utomlands var närheten till en badplats där jag kunde ta ett svalkande dopp. Då var jag tvungen att åka minst trekvart med bil (enkel resa) vilket gjorde att hemlängtan blev väldigt stor efter några år. Särskilt under de varmaste sommarveckorna (när det blev 38 grader varmt) var det i princip outhärdligt att inte ha en badplats i närheten.

För undertecknad är badandet inte enbart lika med svalka och nedkylning, det är även avkoppling och terapi i allra högsta grad. Att bara begrunda vattenytan, dess stillhet och oföränderlighet är väldigt lugnande bara det. Att sedan kliva i vattnet, känna det och höra det skvätta omkring sig är lika härligt som själva svalkan. Det finns för övrigt många hjärnforskare som har kunnat konstatera vattnets terapeutiska och lugnande verkan på hjärnan.

Våga testa – var inte en badkruka!

Att vara en badkruka är inget man föds till och förblir, det är något man väljer att bli. Oftast på grund av bekvämlighet och rädslor som man aldrig törs möta. Badråttor testar dock ett dopp så snart det är isfritt i viken nedanför. För hur ska man annars kunna utmana sig själv och sina rädslor ifall man aldrig möter dem?

En badråtta är därför heller inget man föds till, utan något man blir genom kontinuerlig övning där man kliver i det kalla vattnet och doppar sig. Fastän det är kallt och sinnena säger ”sluta!”.


Var inte rädd för att ta ett dopp, även om badtermometern skulle visa på 15°C eller kallare. Är du fullt frisk kommer du inte att frysa ihjäl eller dö av hjärtklappning, även ifall det kan kännas så. Du kommer istället att härdas och bli snäppet piggare och starkare än du var innan doppet. Du ångrar heller aldrig ett dopp men du ångrar garanterat ett planerat dopp som aldrig blev av.

Undvik simbassängerna (de är snuskiga & giftiga)

Desinfektionsmedlet som används i allmänna simbassänger för att förhindra mikrobiell smittspridning och bakterietillväxt (samt algblomning) brukar vara natrium eller kalcium-hypoklorit. När kloret reagerar med kväveinnehållande föroreningar i vattnet bildas många biprodukter, bland annat mono-, di- och trikloramin. Det är dessa som avger den starka klorlukten, i synnerhet tri-kloramin som är väldigt flyktigt och avdunstar till inomhusluften. Denna förening kan (liksom den giftigare klorgasen) orsaka negativa hälsoeffekter, vilket är en av många anledningar till varför man bör hålla sig borta från simbassänger med giftigt klorerat vatten.

Det finns dock simbassänger med saltvatten som är mindre hälsofarliga än de klorerade. De är ovanligare och svårare att finna men är ett betydligt bättre alternativ.

Gör naturbadandet till en vana

Man har mycket att vinna på att regelbundet naturbada, oavsett årstid. Dock är ju sommaren tveklöst bäst och härligast när det gäller svalkande bad. Men hur gör man naturbadandet till en vana ifall man nästan aldrig badar utomhus och kanske rentav känner en skräck och vanmakt inför kallt vatten?

  • Bestäm 1-2 dagar i veckan när du ska naturbada, oavsett väder. Skriv ned det på papper. Det förpliktigar och gör det svårare att fega ur
  • Det är absolut lättast att ta ett dopp när man är som varmast och svettigast, exempelvis direkt efter ett träningspass
  • Försök att ta ett dopp, även de dagar när sommarvädret inte är optimalt. Du kommer aldrig att ångra ett dopp, endast de dopp som aldrig blev av
  • Är du en badkruka men önskar motsatsen så inspireras av personer i din närhet som badar. Alternativt, sök upp en kallbadarförening för tips
  • Är du en badkruka så hoppa i vattnet direkt istället för att kliva ned
  • Kan du inte simma så finns det simskolor/kurser för vuxna. Bättre sent än aldrig
  • Efter doppet, sitt gärna och beskåda vattenytan en stund. Det gör upplevelsen mer harmonisk

Sist men inte minst bör man aldrig tumma på säkerheten heller men det där är sunt förnuft som jag antar att ni läsare redan besitter. Annars har svenska sjöräddningssällskapet utmärkt info gällande säkerhet, vett och etikett när man befinner sig antingen i eller ovanpå vattnet.

Simma lugnt nu i sommar!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter