Därför slutar Polen skicka vapen till Ukraina

Den ukrainska krigsinsatsen mot Ryssland är beroende av stöd från utlandet. Nu meddelar en av de viktigaste aktörerna, Polen, att man kommer att sluta skicka vapen till Ukraina, på grund av en pågående diplomatisk kris.

Under onsdagskvällen kom nyheten att Polen slutar att skicka vapen till Ukraina. Detta är ett nytt steg i den diplomatiska krisen mellan de båda länderna, som uppstått ur diskussionerna om importen av ukrainskt spannmål till Polen, rapporterar Polish Agency Press (PAP).

Diplomatisk kris med sin allierade

För att inte den inhemska produktionen och försäljningen av spannmål ska bli lidande av överflödig import, har Polen, Ungern och Slovakien beslutat att sluta importera spannmål från Ukraina. Detta har inte tagits emot väl av den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskij, som indirekt anklagat länderna för att gå ”Moskvas ärenden”.

Att Ukraina kräver att Polen ska prioritera den ukrainska ekonomi, framför den polska, har upprört den polska regeringen.

Mateusz Morawiecki. Foto: Wikipedia/ Kancelaria Premiera
Mateusz Morawiecki. Foto: Wikipedia/ Kancelaria Premiera

Vi kan inte låta det ukrainska spannmålet säljas på den polska marknaden utan någon som helst kontroll, sade Polen president, Andrzej Duda, i en intervju med Bloomberg Television, Polen har sina egna medborgare och måste ta tillvara deras intressen.

I en intervju med Polsat News anklagade den polske premiärministern, Mateusz Morawiecki, ukrainska oligarker för att ligga bakom det massiva inflödet av ukrainskt spannmål på den polska marknaden.

Dessutom hotar Ukraina att införa vissa importförbud av polska och ungerska produkter om inte importstoppet upphör. Under måndagen lämnade Ukraina även in en stämningsansökan hos den internationella handelsorganisation World Trade Organisation (WTO) mot de tre länderna, rapporterar AFP.

Detta fick den polska regeringen att kalla upp den ukrainska ambassadören i Polen under onsdagen, rapporterar Reuters.

Mindre vapen – bättre chans för fred?

Ända sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes har Polen varit en av de största leverantörerna av militärmateriel till Ukraina, enligt Stockholm international peace research institute (SIPRI). Dessutom har Polen tagit emot över 1,5 miljon ukrainska flyktingar sedan kriget inleddes.

Den tidigare sverigedemokratiske riksdagsledamoten, Roger Richthoff, har till Frihetsnytt framfört kritiken mot att skicka vapen till Ukraina, med hänvisning till att det enbart förlänger kriget, istället för att kräva fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter