Därför stämplar EU Ryssland som terrorister

Europaparlamentet valde på onsdagen att stämpla Ryssland som en statlig sponsor av terrorism. Beskedet har enligt politiska bedömare endast symboliskt värde och många menar att beslutet är till för att svartmåla Ryssland för omvärlden i syfte att lättare kunna genomföra sanktioner och liknande angrepp.

Initiativet till motionen som röstats igenom, kommer från EU-parlamentets konservativa partigrupp ECR (Europeiska konservativa och reformister) där även Sverigedemokraterna är medlemmar.

”De avsiktliga attacker och grymheter som ryska styrkor och deras ställföreträdare begår mot civila i Ukraina, förstörelsen av civil infrastruktur och andra allvarliga brott mot internationell och humanitär rätt utgör terrorhandlingar och krigsbrott”, står det i ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

Amnesty international gick tidigare i år ut med en rapport som beskrev alla de krigsbrott som den ukrainska armén har begått sedan krigets start i februari. Dock har EU inte visat sig vilja stämpla Ukraina som en statlig sponsor av terrorism vilket kan ses som ett opartisk agerande i en konflikt mellan två stater.

Terroriststämplingen endast symbolisk

Stämplingen av Ryssland som en statlig sponsor av terrorism är dock bara symbolisk. Syftet handlar om att skicka ”starka signaler” till omvärlden med förhoppning om att fler länder ska ta avstånd och därmed försvaga Ryssland, som att till exempel sätta in fler och hårdare sanktioner mot landet. Inom EU har fyra länder sedan tidigare utsett Ryssland till en statlig sponsor av terrorism. Dessa är Litauen, Lettland, Estland och Polen.

Västvärldens hyckleri

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare försökt få USA att stämpla Ryssland som en statlig sponsor av terrorism. USA har dock varit ovilliga att gå med på detta. Kanske på grund av att man vill slippa en diskussion om landets egna kopplingar med olika terroristgrupperingar, till exempel Al Qaeda. USA har också kritiserats för att ha varit direkt delaktig i den ukrainska revolutionen 2005, tillsammans med George Soros.

Enligt många är terrorklassningen av Ryssland bara ett sätt att svartmåla landet för att spä på konflikten. Krigsorganisationen Nato har sedan längre deklarerat att det är Ryssland som måste ge upp för att konflikten ska avta. Att Ukraina och Ryssland skulle gå med på en kompromiss ser man som otänkbart.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter