Därför svängde premiärministern om nedstängningar

Från en månad till en annan kunde premiärminister Boris Johnson gå från att vara skeptisk mot nedstängningar, till att vara en fanatisk förespråkare av dem. Läckta meddelanden visar hur utvecklingen gick till.

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson uttryckte olika ståndpunkter rörande de hårda nedstängningarna under covid, beroende på vem han precis talat med. Det avslöjar läckta meddelanden från meddelandetjänsten WhatsApp, rapporterar The Telegraph.

Vid tre tillfällen utsattes Storbritannien för omfattande nedstängningar 2020 och 2021, med hänvisning till pandemin. Johnson, som då var premiärminister, verkar enligt meddelandena ha studsat från den ena ståndpunkten till den andra. Det ska dock sägas att han inte var någon expert på smittskyddsområdet, utan snarare byggde sin politik på olika råd från ämbetsmännen i sin omgivning.

Bollades mellan olika viljor

När han talade med kabinettsekreteraren Simon Case, och hälsosekreteraren Matt Hancock påverkades han till att stödja nedstängningar. En konversation från den 30 oktober 2020 visar hur Case och Hancock pratade ihop sig för hur de skulle påverka premiärministern till att godkänna restriktioner. En vecka senare infördes den andra nedstängningen.

Men när premiärministern hade pratat med professor Sir Christ Witty, Englands högste chefsläkare, och Sir Patrick Vallance, landets högste vetenskapsrådgivare, började han förespråka lättade restriktioner, vilket skedde i september 2020.

Följde inte restriktioner som han påtvingade andra

Att Johnson ändå själv trodde på nedstängningarna när de väl genomdrivits, framstår som tveksamt med tanke på att han den 13 november ska ha haft en fest i sin bostad på Downing Street 10 (där premiärministern alltid bor under ämbetsperioden), vilket BBC rapporterade om.

Medan resten av britterna övervakades för att se till att de höll avstånd och inte fick organisera tillställningar med mer än en person åt gången, följde Johnson själv inte de restriktioner han påtvingat befolkningen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter