Därför underkänner Leif Östling vårbudgeten

Leif Östling, tidigare chef för lastbilstillverkaren Scania, har blivit en person med mycket stor tyngd i samhällsdebatten. Hans erfarenhet, kompetens och brist på respekt för det politiskt korrekta ger honom bland annat stor trovärdighet i frågor om offentlig ekonomi. Nu kritiserar han regeringens vårbudget för otillräcklighet.

Regeringens vårbudget ändrar egentligen ganska lite, som en del bedömare har kunnat konstatera. Frånsett rent partipolitisk kritik, som är lite förutsägbar och så att säga är det man måste förvänta av regeringens partipolitiska motståndare, har hittills ingen tyngre opolitisk bedömare tagit sig an vårbudgeten med saklig kritik mot innehållet – förrän nu, när förre Scaniachefen Leif Östling gör det på Dagens Industris (DI) debattsida.

Aktiva företagsledare kommer aldrig med verkligt välgrundad, principiell kritik mot det politiska systemets tillkortakommanden, utan håller sig till det politiskt korrekta. De har ett ansvar gentemot sina uppdragsgivare som går utanpå eventuella egna önskemål att ta till orda.

Inte heller pensionerade företagsledare brukar säga något av intresse i frågan, för de är angelägna om att ha sitt yrkesmässiga nätverk kvar och även en liten avvikelse från det politiskt korrekta kan bli dyrbar.

Undantaget är Leif Östlling, för på gott eller ont har han ett behov av att göra sig hörd och sätta avtryck. Han är givetvis ekonomiskt oberoende och kan inte utsättas för några finansiella påtryckningar, och verkar värdera sin plats i debatten högre än att sitta nöjd bland Sveriges många diskreta industrimän och i deras nätverk.

Budgetkritiken

Leif Östling har redan tidigare debatterat utifrån en ståndpunkt där han kräver skattenytta, till exempel här i Expressen, i en organisation som inte bara kräver skattenytta utan även heter Skattenytta, och i DI Debatt där han pekar ut det irrationella med att Sverige har så många små, nischade myndigheter.

Han fortsätter egentligen på de inslagna spåren med sin konkreta kritik mot Finansdepartementet och deras vårbudget: han gillar den grundläggande strama inställningen till kostnader, och han gillar anslaget att myndighetsfloran måste trimmas, men sedan är det slut på det positiva han har att säga.

Kritiken som Östling riktar mot budgeten tar rätt mycket avstamp i det gamla svenska arméreglementets välkända fras ”Uraktlåtenhet att handla ligger chef mer till last än fel vid val av medel”. Han menar helt enkelt att den som har beslutsmakten behöver försöka mycket mer än vad finansminister Elisabeth Svantesson har gjort, även om hon måste fortsätta vara försiktig med budgetsaldot.

Detta kan göras, enligt Östling

Östling menar bland annat att 200 miljarder av offentliga medel kan sparas på strukturreformer, som både innefattar de myndighetsreformer han redan har varit inne på och reformer av kommunsektorn, som idag går med 24 miljarder kronor i underskott.

Det kommer helt enkelt att bli nödvändigt, som han ser det, med tanke på att antalet personer över 80 år kommer att öka med 47 procent fram till år 2030, och bördan av att ta hand om dessa personer mest faller på kommunerna.

Östling efterlyser också de skattesänkningar som regeringen har som en del av sin ideologi, och ser speciellt behovet av skattesänkningar på den samhällsnyttiga aktiviteten sparande. Dessutom ser han behovet av att få offentlig service att fungera bättre även på det sättet att chefer och anställda trivs och inte slutar eller sjukskriver sig frekvent.

En undersökning från Svenskt Näringsliv som han citerar, visar att sjukfrånvaron i privat och offentlig välfärd skiljer sig med 30 procent till den privata välfärdens fördel. Exempel med korta vårdköer hämtar han från Stockholm där många privata välfärdsföretag verkar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Och om vi fick en hemflyttning av bidragskrävande utlänningar skulle allt kännas lättare .
    Jag läste någonstans att folkutbytesprojektet kostar 270 miljarder per år.

    Fredrik Reinfeldt hällde ju bensin på elden….där ser man vad folkomflyttning kan ställa till med… förfadern reste ju med runt med en loppcirkus …antar att mannen var driftig och fick följa med en cirkus….på den tiden var ju svarta dessutom sedda på annat sätt.
    Men som sagt…nog hade det varit bra om dom stannat i USA.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter