Därför vill Brasiliens president utreda valfusk

Brasiliens president Jair Bolsonaro har lämnat in en anmälan till landets högsta domstol för att begära en ogiltigförklaring av valresultatet som presenterades i slutet av oktober.

I anmälan står det bland annat att det finns ”övertygande bevis för att de elektroniska valurnorna inte fungerade” rapporterar CNNBrasil.

Anledningen till att Brasiliens valresultat ifrågasätts beror på att över 5 miljoner röster ogiltigförklarats, vilket många menar bidrog till att den socialistiska kandidaten Lula Da Silva kunde vinna över den då sittande presidenten Jair Bolsonaro. Detta har i sin tur motiverat över 3 miljoner brasilianska medborgare att samlas på gator och torg för att demonstrera.

Experter menar det brasilianska folkets ifrågasättande av valresultat inte har med högerpopulism att göra, något som massmedia ofta vill få det att låta som. I de fall autenticiteten av ett lands valresultat ifrågasätts måste en oberoende utredning kunna tillsättas. Detta menar många är ett måste för att väljarna fortsatt ska ha förtroende för det demokratiska systemet, och har inget att göra med varken höger- eller vänsterextremism.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter