Daria Dugin: Mordet ännu ouppklarat – spekulationerna haglar

En rad spekulationer har presenterats kring bilbomben som i lördags tog livet av 30-åriga Daria Dugina, dotter till den ryske filosofen Alexandr Dugin. Mediereaktionerna är olikartade och Ukraina nekar till inblandning.

Amerikanska Fox News och andra amerikanska medier presenterar den nationalistiske filosofen Alexandr Dugin, vars dotter nu är mördad, som ”Putins allierade” eller till och med ”Putins hjärna” – vilket är struntprat till och med enligt Nato-trogna SvD. Amerikanska medier påstår vidare att ryska medier beskyller USA för attacken, något som Frihetsnytt inte kunnat hitta minsta spår av. Trots att ukrainska aktörer befinner sig högst upp på listan över misstänkta ägnar sig flera västerländska medier åt att beklaga det hela ur Ukrainask synvinkel. Som Frihetsnytt tidigare rapporterat har en politiker och mediapersonlighet i Ukraina framfört anklagelser mot en icke existerande rysk terroristgrupp. Ukraina har officiellt förnekat inblandning i mordet.

Enligt ryska Lenta undersöks attentatet av ICR/TFR. Myndigheten utgår enligt Lenta i första hand från att de som ligger bakom bilbomben är grannlandets säkerhetstjänster, eventuellt i kombination med inhemska yrkeskriminella. Eftersom Darias far Alexandr Dugin under de senaste decennierna stött inte bara Vladimir Putins, utan även den turkiske premiärministern Recip Erdogans politik, finns även anti-turkiska grupper på listan över misstänkta.

Utöver mordförsöket på Alexandr Dugin har även andra terrorattacker planerats i Moskva, säger Semyon Pegov, grundare av den initierade Telegramkanalen WarGonzoEnligt honom förhindrade säkerhetstjänsterna på några veckor två attacker i huvudstaden, men han specificerade inte vem som var terroristernas mål eller vilka terroristerna skulle ha varit.

Ukrainska källor har tidigare sagt sig planera attentat och mord i Ryssland. Amerikanska underrättelsetjänster har annonserat på internet efter ryssar som vill hjälpa dem med ospecificerade aktioner i landet.

Brändes till döds för sin fars filosoferande
Lördagen den 20 augusti var Daria Dugina tillsammans med sin far på en traditionsfestival, som hölls på Zakharovo-gården i Odintsovo-distriktet. De lämnade sina bilar på festivalens parkeringsplats, men det fanns inga övervakningskameror installerade. TFR antar att det var där som okända personer placerade en sprängladdning i bilen som Alexandr Dugin anlände i. Daria Dugin kom till platsen i en annan bil, men efter festivalen satte hon sig bakom ratten i sin fars bil. Alexandr själv lämnade festivalen i ett annat fordon som körde strax bakom.

Efter explosionen fattade bilen eld. Dugin var bland de första som anlände till platsen för tragedin. Han togs senare om hand av läkare.

Statsvetaren Daria Dugina föddes 1992. År 2015 tog hon examen från filosofiska fakulteten vid Moscow State University. Hon var aktiv i sin far Alexandrs verksamheter och de körde ofta tillsammans till olika evenemang.

Alexander Dugin leder den internationella eurasiska rörelsen. 2014 inkluderade den amerikanska utgåvan av Foreign Policy honom bland de 100 bästa ”globala tänkarna” i den moderna världen. Från 2016 till 2017 var han chefredaktör för TV-kanalen Tsargrad. Han har också varit chef för Institutionen för sociologi för internationella relationer, Sociologiska fakulteten, på Lomonosov Moscow State University.

Sedan mars 2015 finns Dugin med på USA:s sanktionslista i samband med händelserna i Ukraina. Kanada och Australien har också infört sanktioner mot honom. Den ukrainska webbplatsen ”Peacemaker” publicerade igår en artikel om filosofen, där det stod att han var ”engagerad i anti-ukrainsk propaganda”.

Andrey Klishas, ​​ordförande för förbundsrådets kommitté för konstitutionell lagstiftning och statsbyggnad skrev i sin Telegramkanal att ”Terrorister måste förstöras, både uppdragsgivare och utförare, var de än är ”.

Presidenten för DPR, (en av de pro-ryska utbrytarrepublikerna i Ukraina) Denis Pushilin, sa att ”terrorister från den ukrainska regimen” ”sprängde dottern när de försökte eliminera Alexandr Dugin”.

Enligt Moskvas åklagarmyndighet kontrolleras alla hypoteser kring brottet. Inom en snar framtid kommer rättsmedicinska och molekylärgenetiska undersökningar att genomföras.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter