De rödgröna tänker köra över folkviljan

Sverigedemokraterna samlar in namn för att få till en folkomröstning rörande en ny moské i Kalmar. Men det rödgröna styret kan genom kryphål fullständigt köra över en demokratisk princip i kommunen.

Kommuninvånarna i Kalmar verkar inte vara positiva till att en ny, stor moské ska byggas i området Norrliden, vilket skulle skada ett populärt grönområde. Dessutom råder frågetecken om vem som står för finansieringen. Enligt en granskning som Dagens ETC gjorde 2017, stod Saudiarabien för finansieringen av var fjärde moské i Sverige. Då Saudi förespråkar en starkt konservativ och hårdför tolkning av islam, wahhabism, är risken stor att denna inriktning även präglar de finansierade moskéerna.

De enda som gett intryck av att bry sig om vad folket faktiskt tycker är Sverigedemokraterna (SD), som har inlett en namninsamling för att få till en folkomröstning om den nya moskén. Namninsamlingen handlar inte om att stoppa moskén, utan att politikerna faktiskt måste lyssna på sina väljare, rapporterar Samnytt.

Skulle namninsamlingen få tio procent av kommunens röstberättigade, vilket motsvarar runt 5 500 namn, skulle det vara tillräckligt för att kunna kräva en folkomröstning.

Kryphål kan utnyttjas

Men det rödgröna styret, Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP), tänker motsätta sig en folkomröstning, understödda av Moderaternas (M), Kristdemokraternas (KD), Liberalernas (L) och Centerpartiets tystnad. Möjligheten att göra detta skulle ske genom ett kryphål, där man hävdar att det är en grundlagsskyddad rättighet för muslimer att bygga sin moské på just den platsen, vilket kan komma att utnyttjas av kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Johan Persson.

Men oavsett kommer namninsamlingen att fortsätta. Dock säger sverigedemokraten Jonathan Sager att man kan acceptera en moské på en annan plats, men att man får ta ställning till det när frågan ligger på bordet, samt att man vill ha information om vem som ligger bakom finansieringen.

Men då en folkomröstning endast är rådgivande, kan politikerna fortfarande bara köra över den. Dock skulle en riktig omröstning ändå visa för politikerna och framförallt kommuninvånarna hur åsikterna verkligen ser ut.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter