De stämmer EU för vaccinmörkläggning

New York Times stämmer EU på grund av Ursula von der Leyens Pfizer-sms. Meddelandena kan kasta ljus över avtal om inköp av covidvaccin för miljarder euro.

Dagstidningen New York Times drar EU-kommissionen inför rätta på grund av att de inte har lämnat ut textmeddelanden mellan kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla, detta skriver Politico. I en intervju i april 2021 avslöjade von der Leyen att hon hade utbytt meddelanden med Bourla under en månad när de förhandlade om ett omfattande vaccinkontrakt.

Affären, som uppenbarligen förhandlades fram via sms och telefonsamtal, enligt vad von der Leyen själv sade i en intervju med New York Times, var det största kontraktet någonsin för covidvacciner, där EU förbinder sig att köpa 900 miljoner sprutor från Pfizer-BioNTech, med en möjlighet att köpa ytterligare 900 miljoner, enligt Reuters.

Skyldighet att lämna ut informationen

EU-ombudsmannen Emily O´Reilly.
Foto: Wikipedia/ European Parliament from EU

New York Times menar att kommissionen har en juridisk skyldighet att lämna ut dessa meddelanden, som kan innehålla information om avtal gällande inköp av covidvaccin för miljarder euro.

Stämningen grundar sig på en undersökning från EU-ombudsmannen Emily O’Reilly i januari 2022, där hon identifierade administrativa missförhållanden i kommissionens försök att återskapa textmeddelanden, efter en begäran om utlämnande av dem. Som svar menade EU:s kommissionär för värderingar och öppenhet Věra Jourová att textmeddelandena kan ha raderats på grund av att de var ”kortvariga och flyktiga”.

Även tyska Bild har försökt

Den tyska dagstidningen Bild har tidigare lämnat in en rad stämningsansökningar mot kommissionen för att få ut handlingar som rörde förhandlingar om att köpa covidvaccin som tillverkas av Pfizer/BioNTech och AstraZeneca. Där kom dock ingen information fram om von der Leyens tidigare kontakter med Pfizers vd Bourla.

Flera EU-parlamentariker har också krävt ”von der Liens” avgång, bland annat rumänen Cristian Terhes och kroaten Mislav Kolakušić.

För de läsare som behärskar tyska eller franska:
von der Leyen förnedras i EU-parlamentet.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter