Debattören: ”Presidentvalet blir en kalldusch för krigshetsarna”

I en debattartikel i DN skriver författaren och samhällsdebattören Carl Hamilton om svenska politikers naivitet och verklighetsfrånvändning. Två drag som inte bara försvagar demokratin utan även riskerar att bli en rejäl kalldusch för anhängarna av den nuvarande försvarspolitiken.

Hamilton kritiserar i sin artikel främst det försvarsetablissemang som för ett kvartssekel sedan satsade sin trovärdighet på att lägga ned det svenska försvaret. Något de gjorde till förmån för en ny svensk ”storstrategi”, understödd av Nato och främmande makt.

”Sagoberättandet förstör demokratin”

Den nya svenska försvarsstrategin lär få sig ett bryskt uppvaknande ifall Donald Trump blir vald till president, menar Carl Hamilton. Foto: Envato

Han lyfter framförallt upp de fängslande sagor som makthavare från höger till vänster berättar för folket. Sagor där deras storslagna framtidsplaner och idéer målas upp i bästa möjliga dager, utan någon öppen debatt då en sådan kan lyfta fram verkligheten.

Som exempel nämner han bland annat sagorna om det välfungerande mångkulturella samhället, och den eviga freden  som den nya svenska ”storstrategin” väntas resultera i.

Verkligheten kommer ikapp

Hamilton betonar sedan att verkligheten förr eller senare kommer ikapp, oavsett vad sagoberättarna föreställt sig. Som exempel nämner han överbefälhavare (ÖB) Micael Bydéns svar på frågan om han såg några nackdelar med ett nationellt försvar grundat i stormaktsallianser och amerikanska samarbetsavtal.

ÖB såg uppenbarligen inte en enda nackdel med ett nationellt försvar som ska kriga på andra sidan Östersjön istället för i Sverige. Detta är enligt Hamilton väldigt naivt då planerna snart riskerar att grusas i samband med det amerikanska presidentvalet.

”De ska avkrävas svar”

Kan förväntas rita om den försvarspolitiska scenen ifall han blir vald i höst. Foto: Envato
Donald Trump kan förväntas rita om den försvarspolitiska scenen ifall han åter blir vald till president i höst. Foto: Envato

I detta presidentval – när sannolikt Donald Trump blir vald till president – kommer den svenska storstrategin inom försvarspolitiken att ställas på sin spets. Detta eftersom Trump vill göra upp med Vladimir Putin, blåsa av kriget i Ukraina och lämna Nato.

Hamilton menar därför att den svenska storstrategins anhängare bör avkrävas en redogörelse för nackdelarna med att överlåta landets säkerhet till främmande makt.

En frisk fläkt i debatten

Hamilton har i tidigare debattartiklar kritiserat DCA-avtalet som han menar är en utförsäljning av Sveriges integritet till amerikanerna. Därför får hans inlägg om svenska makthavares sagoberättande ses som en frisk fläkt i den försvarspolitiska debatt där Nato- och DCA-anhängarna i princip fått fritt spelrum, utan några kritiska frågor.

Hans invändningar visar även att det finns ett missnöje bland svenskarna som sällan framkommer i de etablerade medierna. Ett missnöje som lär bli allt mer högljutt när det amerikanska presidentvalet kan komma att rita om den försvarspolitiska scenen betydligt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter