Debattörer: fram med sanningen om ”ekonomiskt utanförskap”

Det svenska folket förtjänar att få veta sanningen om hur många i arbetsför ålder, den absoluta majoriteten av dem invandrare, som försörjs av ett allt mindre antal arbetande skattebetalare. Det skriver ekonomiprofessorn Johan Eklund och två andra debattörer i SvD Debatt.

Poängen är sedan länge välkänd för flitiga läsare av alternativmedia: En invandrare som arbetar en timme i veckan räknas som ”sysselsatt” i statistiken.

Tidigare larmrapporter från forskarvärlden har tagits upp av exempelvis Fria Tider medan så kallade etablerade medier hellre har lyft fram oseriöst trams som den så kallade Sandvikenrapporten. Långt senare har man hävdat att man bara råkade lyfta fram uppenbara lögner och att alternativmedia och vanligt folk försöker ”sätta dit” ”seriösa medier” genom att rapportera sanningen.

Nu pekar tunga debattörer ut exakt hur allvarligt problemet är på SvD Debatt. Det är Johan Eklund, chefsekonom vid Sydsvenska industri- och handelskammaren och professor i nationalekonomi, som tillsammans med ordföranden för Entreprenörskaps­forum Lars Backsell och entreprenören Dan Olofsson kräver att svenska folket får ”en rättvisande bild av hur omfattande det ekonomiska utanförskapet är”.

Den första debattartikeln publicerades den 21 juni och fortsättningen igår, den 27 juni. De bygger bland annat på en nyligen publicerad rapport som visar på problemen.

1,8 miljoner icke självförsörjande

Debattörerna använder fyra basbelopp, drygt 16 000 kronor före skatt, som gränsvärde för när man räknas som självförsörjande, och konstaterar:

Detta mått visar att cirka 1,8 miljoner människor i arbetsför ålder inte har tillräckliga inkomster för att försörja sig själva.

Sveriges befolkning är i dag lite drygt 10 miljoner, varav 56 procent är i arbetsför ålder. Räknar vi om själv­försörjnings­siffrorna så innebär det att 3,8 miljoner människor inte bara ska försörja sig själva utan även bidra till försörjningen av ytterligare 6,2 miljoner människor. Vi har alltså en liten minoritet i Sverige som bär en väldigt stor försörjnings­börda. En person får i praktiken försörja tre.

Lägger vi ett livscykel­perspektiv på utanförskapet med målsättningen att individer inte ska vara nettobidrags­tagare så ser vi att en stor majoritet av invandrare från länder utanför västvärlden aldrig kommer att bli själv­försörjande.”

Utvecklingen är ohållbar. Hela fundamentet för den svenska välfärds­modellen håller på att undermineras. Samhället slits isär”, menar de vidare och konstaterar att Malmö är ”värst i klassen” med 75 000 icke självförsörjande i arbetsför ålder.

Politiker slår ifrån sig

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, menar dock att det ”inte tillför något att mäta självförsörjning” och att det är smartare att mäta hur många som arbetar minst en timme i veckan.

Helena Nanne (M) hävdar för sin del att Malmö har ”väldigt goda förutsättningar att ha den lägsta arbetslösheten i Sverige” och ”de bästa förutsättningarna egentligen, men att de inte har förvaltats”. Hon skyller därmed på sossarnas politik utom invandringen som hennes parti är överens med sossarna om. Nanne ger emellertid inte några konkreta exempel på städer där stora mängder utomeuropeiska invandrare visat sig leda till detta lyckorike med ”de bästa förutsättningarna egentligen”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter