Demokrater attackerar journalister och vill veta deras källor

Under en utfrågning gällande Twitterfilerna, som belyser Big Tech:s tidigare censursamarbete med Twitter, attackerade flera demokrater de oberoende journalisterna Matt Taibbi och Michael Shellenberger. De kallade dem ”så kallade journalister” och försökte få dem att avslöja sina källor.

De två välrenommerade jounalisterna Matt Taibbi och Michael Shellenberger var inbjudna av Republikanerna att vittna under utfrågningen kring Twitterfilerna, men Demokraterna ifrågasatte trovärdigheten i deras rapportering, beskrev dem som ”så kallade journalister” och ville att de skulle avslöja sina källor.

Har rapporterat om många censureringar

Journalisterna Taibbi och Shellenberger har publicerat flera omgångar av Twitterfilerna som avslöjat bland annat att den tidigare Twitter-chefen Vijaya Gadde spelade en viktig roll i censuren av Hunter Bidens laptop, att Federal Bureau of Investigation (FBI) och andra regeringsorgan flaggade inlägg för censur, att medarbetare till flera kongressledamöter bad Twitter att censurera inlägg, skriver Reclaim the Net.

Uppträdde fientligt mot vittnena

När utfrågningen börjat twittrade den demokratiske representanten Stacey Plaskett att vittnena ”utgör ett direkt hot mot alla som motsätter sig dem” och beskrev deras närvaro som ”oacceptabel”.

Demokraten Sylvia Garcia. Skärmavbild: YouTube/
House Committee on the Judiciary
 

Plaskett hänvisade också nedvärderande till dem som ”så kallade journalister”. Taibbi replikerade dock och berättade för henne: ”Jag är ingen så kallad journalist. Jag har vunnit National Magazine Award, I.F. Stone Award för oberoende journalistik och jag har skrivit tio böcker, inklusive fyra New York Times… bästsäljare.”
Dessutom envisades Plaskett med att få Taibbi att avslöja sina källor men han vägrade.

Liksom Plaskett pressade demokraten Sylvia Garcia Matt Taibbi att avslöja sina källor men han avvisade återigen försöket.

”Jag är journalist”, sade Taibbi. ”Jag avslöjar inte mina källor.”

Anklagad för att tjäna pengar på avslöjandet

Demokraten Debbie Wasserman Schultz.
Foto: Wikipedia/ U.S. House of Representatives

Det hela fortsatte sedan med Demokraten Debbie Wasserman Schultz som menade att Matt Taibbi hade tjänat på avslöjandet av Twitterfilerna. Den uppmärksamhet och de pengar som Taibbi tjänat genom avslöjandet skapar ”problem med noggrannhet och trovärdighet”, menade hon och avbröt honom när han försökte berätta att han hade återinvesterat alla pengar han tjänat genom att anställa mer personal.

Kontroll och brist på yttrandefrihet

Federal Trade Commission (FTC) (sv. motsv. Handelskommissionen) begär namn på alla journalister som Twitterägaren Elon Musk delade Twitterdokumenten med, vilket också kom upp under förhöret efter en fråga från Republikanen Matt Gaetz. Michael Shellenberger beskrev FTC:s krav som ”skrämmande” medan Matt Taibbi sa att han var ”upprörd” över det.

När Kat Cammack, Republikan, frågade Shellenberger om Twitters hemliga svartlistning av dr Jay Bhattacharya och andra läkare som ifrågasatte CDC:s (sv. motsv. Folkhälsomyndigheten) beskrivning av covid, beskrev Shellenberger det som ett ”Stasiliknande beteende från Östtyskland”.

Som svar på frågor från Republikanen Mike Johnson om samverkan mellan Big Tech och regeringen sa Taibbi att det var ”den allvarligaste historien jag någonsin arbetat med” medan Shellenberger sa att han ”aldrig trodde att yttrandefriheten i det här landet skulle hotas på det här sättet”.

Här kan man lyssna på förhöret i sin helhet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter