Demonstration mot DCA i Stockholm, måndag kl 14:00-15:00

Den 18 juni röstar riksdagen om det hårt kritiserade DCA-avtalet, som ger den amerikanska militären tillträde och stora friheter på svenskt territorium. Under måndagen kommer en stor demonstration äga rum mot avtalet.

Det så kallade ”försvarsavtalet” med USA, DCA (Defense Cooperation Agreement), kommer innebära en omfattande av den svenska suveräniteten. Det innebär att USA får tillgång till 17 svenskar militärbaser, samt att både den amerikanska militären och amerikanska besökare kommer att omfattas av amerikansk lag, inte svensk.

Det finns en stor oro för att USA kommer att placera kärnvapen på svensk mark. De ansvariga politikerna hävdar att det inte finns någon risk för det, men vägrar ändå att införa ett förbud mot det i avtalet.

Både vänsterförfattaren Jan Guillou och den tidigare amerikanske översten Douglas Macgregor har liknat avtalet med de kapitulationer som Tyskland och Japan undertecknade efter andra världskriget. Det krävdes ett världskrig för att USA skulle få bygga militärbaser i de två länder. Den svenska regeringen vill däremot överlämna svenskt territorium utan att ett krig har förlorats.

Även den tidigare utrikesministern och FN-veteranen Hans Blix har i en intervju med Frihetsnytt varnat för konsekvenserna av DCA-avtalet.

Demonstration mot DCA

På tisdag, den 18 juni, ska riksdagen rösta om avtalet. Det svenska folket har däremot inte fått rösta om det. Därför anordnar Nätverket Nej till NATO/Arbetsgruppen mot DCA och Stockholms fredsförening en

Partiet MoD, som var med om att arrangera en demonstration mot krigshets, Nato och DCA den 14 april uppmanar sina följare och sympatisörer att sluta upp på demonstrationen.

Det pågår även en namninsamling för att kräva en folkomröstning om DCA, så att avtalet inte kan beslutas över huvudet på folket.

Området inom den röda cirkeln är platsen för demonstrationen. Karta hämtad från Google Maps.
Området inom den röda cirkeln är platsen för demonstrationen. Karta hämtad från Google Maps.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Bra att det blir protester.

  Tyvärr är enda möjligheterna för att stoppa avtalet olagliga …

  Att hindra tillträde till riksdagshuset …

  Att se till att Volvolimousinen med chaufför som kör Uffe till och från jobbet plötsligt får motorstopp ute i skogen ….när det skall röstas…
  Nej..jag bara skojar lite ….

  men om jag vore Gud skulle jag ordna ett oväder med orkan runt riksdagshuset ……varje gång dom skall rösta bryts strömmen och huset träffas av stora åsknedslag… 😂🤣

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter