Demonstration mot Natos krigshets kan bli historisk

Uppdatering 2023-08-04: Rätt tid för demonstrationen är klockan 15:00 - 16:00, söndag den 6 augusti. Lennart Matikainen kommer att delta som talare på manifestationen.
Den 6 augusti arrangerar Ulf Sandmark en demonstration mot Nato och deras krigshets. Demonstrationen arrangeras på 20 olika platser i världen och enligt arrangörerna ser det ut som att händelsen kan bli historisk.

Demonstrationen anordnas i Stockholm på Hiroshimadagen tillsammans med ”Humanity For Peace” nu på söndag den 6 augusti. Enligt arrangören ser händelsen ut att bli historisk.

Demonstrationen blir den första som görs tvärpolitiskt och kommer att samla folk från höger till vänster och allt däremellan.

– En internationell rörelse tvärs över alla ideologier, partier och religioner för att ena mänskligheten mot kärnvapenkrigshotet, står det på evenemanget.

Mot Natos krigshets

Huvudsyftet med sammankomsten är att verka för fred i världen och att få bort det stora kärnvapenhotet som nu finns i världen. Demonstrationen riktar sig därför mot Natos krigspolitik och krigshets.

Demonstrationen tar även upp de protester som blossat upp mot Natos och västvärldens krav på underkastelse av övriga världen. Man anser att Nato och USA utnyttjar Ukraina och dess befolkning för att angripa Ryssland. Detta leder i sin tur till att hotet om ett kärnvapenkrig ökar.

Fyra krav

Gruppen har fyra tydliga krav:

  1. Omedelbart upphörande av all finansiering och alla vapen till Ukraina.
  2. Sammankalla omedelbara villkorslösa fredssamtal.
  3. Upplösning av NATO.
  4. Skapandet av en ny internationell säkerhetsarkitektur för att få slut på uppdelningen av världen i block och eliminera geopolitiken. Denna nya arkitektur måste ta hänsyn till säkerheten för varje fri nation, stor eller liten.

Demonstrationen sker över hela världen

Demonstrationen arrangeras på 20 olika platser på 4 kontinenter. Huvuddemonstrationen kommer att hållas vid FN i New York mellan 13:00-16:00 lokal tid.

Den svenska systerdemonstrationen arrangeras i Kungsträdgården mellan 15:00-16:00 svensk tid nu på söndag, den 6 augusti. På plats utlovas flera talare.

Ulf Sandmark

Ulf Sandmark
Ulf Sandmark

Ulf Sandmark är arrangör för den svenska systerdemonstrationen. Frihetsnytt kontaktade honom för att ställa några frågor med anledning av demonstrationen.

Varför arrangerar du manifestationen?

– Det är därför att vi står oerhört nära ett kärnvapenkrig. I Ukrainakriget är det stor risk att man eskalerar konflikten eftersom Nato håller på att förlora kriget och då är det så att de tar till värre och värre saker. Ukrainska regeringen är desperata, de tar alla chanser de har för att försöka utvidga kriget till ett krig de får med Nato i.

– Då blir det ett krig mellan Ryssland och Nato direkt och det här gör att vi står mycket nära ett kärnvapenkrig. Vi måste få slut på den här krigspolitiken som går ut på att Nato och västvärlden bara ska dominera. Egentligen är det inte bara Ukraina, det är i hela världen man har den här krigspolitiken.

Vilka anser du är drivande i kärnvapenhotet?

– Ja det är Nato och västvärlden som har idéen om att de ska dominera världen och då finns det liksom ingen gräns för den här expansionen tills man har nedmonterat alla konkurrenter, och det gäller även kärnvapenmakterna, Ryssland, Kina och andra länder. Då får man naturligtvis en risk för kärnvapenkrig som är livsfarlig.

– Och de har en idé, från västvärldens sida, om att man ska använda det här kriget i Ukraina som ett proxykrig för att krossa Ryssland. Det är inte för Ukrainas skull, man offrar Ukraina för egna intressen från Natos sida. Man vill gå så långt att man vill dela Ryssland i flera delar, det här är en existensfråga för Ryssland och då är det klart att de också kommer att försvara sig med kärnvapen om det eskalerar ytterligare.

Ett kärnvapenhot är ett hot alla står inför. Är denna fråga något som kan ena höger och vänster?

– Ja, det är precis det som vi tänker. Att det här är fråga för hela mänskligheten och då måste vi kunna ena oss. Det är ju så att vi kommer inte finnas kvar efter ett kärnvapenkrig. Vi har mycket duktiga experter på kärnvapenkrig, som Steven Starr och Scott Ritters, som är med i mobiliseringen i USA och internationellt för det här och de pekar på att vi kommer inte veta om att det ens har varit ett kärnvapenkrig. Vi kommer att vara förintade efter bara några timmar. Det här är en fullständig existensfråga för mänskligheten att få stopp på de här galenskaperna att eskalera mellan kärnvapenmakterna som man gör nu från Natos sida.

Tycker du att etablissemangsmedia lyfter upp den här frågan på ett bra sätt?

– Nej, etablissemangsmedia har blivit ren krigspropaganda. De har underordnat sig Nato och de svenska försvarsinstitutionerna. De håller på nu att bara driva sin propaganda och det gör att vi har ingen möjlighet att via etablissemangsmedia få ut en diskussion som behövs. Och nu behövs att vi kommer ut på gatorna och demonstrerar. Och i USA behövs det hundratusentals personer och även här för att vi ska kunna få stopp på den här krigseskaleringen.

– Och Sverige ligger hemskt illa till eftersom när ukrainska soldater har gått åt och tagit slut, då vill man ju ta till polska och litauiska. Sen kommer nästa rad med länder, Finland och Sverige som man vill använda för att driva den här krigspolitiken. Så vi kan mycket väl hamna i ett krig direkt där svenska soldater dras i ett krig mot Ryssland. Det är en fullständig katastrof vi är på väg in i och därför måste vi få stopp på den här Nato-anslutningen. Vi kan vinna den här kampen genom att vi allierar oss med globala syd.

Varför ska man komma på manifestationen?

– Den här är en första manifestation. Jag hoppas att man ska lära känna varandra därifrån från olika sidor i politiken här i Sverige så att man kan göra flera manifestationer. Men man lär även känna de här som är internationellt aktiva som man också kan koppla ihop sig till.

– Vi måste få upp en debatt här som är bredare och drar in den här lösningen som finns för att komma ur kriget. Vi ser det här som ett första steg och därför så bör man vara på plats och fysiskt träffa varandra.

Uppdatering 2023-08-04 Så länge kommer vi att ha krig

Lennart Matikainen. Foto: Frihetsnytt
Lennart Matikainen. Foto: Frihetsnytt

Det har meddelats att politikern, relationscoachen och opinionsbildaren Lennart Matikainen kommer att tala på manifestationen. Frihetsnytt har talat med honom för en kommentar.

Varför kommer du att delta på söndagens manifestation?

För att jag ser att den här krigshetsen som är, den eskalerar bara. Angående Sveriges Nato-ansökan så har vi inga garantier för att vi inte kommer att få kärnvapen på svensk mark. Helt klart är i alla fall att amerikanska plan, som har kapacitet att bära kärnvapen, har konstaterats kommer att finnas på svensk mark om vi går med i Nato.

USA har ju sedan Koreakriget på 50-talet, alltså efter andra världskriget, haft 32 olika krig, där Nato varit involverat, fram till Syrien 2018. Man spiller så mycket människoliv och sen påstår man att man, med vapen, kan skapa fred.

Då har jag en idé som jag tänkte kläcka i Kungsträdgården på söndag, att dels behöver folket vakna och vägra krig, samt att de ledare som vill offra sitt folk, får gå upp i boxningsringen och göra upp med varandra istället. Vi har inte med deras beslut att göra, för det är inte vi som vill ha krig, utan det är våra ledare. Så länge folket ställer upp på att kriga, så är det makthavarna som tjänar pengar på det och själva slipper offra livet, så länge kommer vi att ha krig.

Artikeln publicerades ursprungligen 2023-08-02
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Vart tog Sveriges fredsiver och neutralitet vägen? Det är dags att Svenska folket säger ifrån och gör så vi hamnar på rätt sida av historien. Tack Ulf, för detta väldigt viktiga och värdefulla initiativ. Vem ställer inte upp på att avskaffa kärnvapen och skapa fred?

    Låt oss skapa en äkta folkrörelse som visar politikerna vad Svenskarna egentligen vill! Ställ upp på de fyra kraven så får vi en bättre, lugnare och fredligare värld.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter