Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Vilken äldrevård drömmer du om i framtiden? Vill du kunna bo kvar i ditt hem och vid behov ta hjälp av hemtjänstpersonal som du kan kommunicera med på svenska och som hjälper dig att behålla din hälsa? Samt kunna flytta in till ett trivsamt äldreboende och finna gemenskap med andra när du inte själv kan ta hand om dig i ditt egna hem? Då ska du definitivt fortsätta läsa denna insändare!
Hur är det att bli gammal i dagens Sverige?
Om du är fyrtiotalist kan du som det ser ut idag räkna med att på livets sluttamp sitta där ensam i din bostad. Kanske har du haft en kär hälft som har gått bort. Snart är det din tur. Men riktigt ensam är du inte. Hemtjänstens anställda springer som tättingar i din bostad med bland annat matlådor – som kan bli din död.
Du har nämligen av ensamhet och nedstämdhet över din livssituation tappat aptiten. Halvätna matlådor travas i ditt kylskåp. Du blir allt smalare och svagare, för den mat du får i dig är inte speciellt näringsriktig, ett signifikant problem för svensk äldrevård.
Till slut går du för evigt in i dimman – något år tidigare än om du i stället hade fått bo på ett äldreboende (kallas egentligen särskilt boende) som hade förmått hålla hungern och stimulansen uppe.
Dagens situation för äldre en dyster historia
Idag riskerar 15 000 att svälta ihjäl varje år. Detta på grund av sjukdom och stillasittande liv vilket tar bort hunger- och törstkänsla. Även övermedicinering är en frekvent orsak till denna situation.
Alla sjukbesvär blir också övermäktiga där du sitter ensam i bostaden. Du får hoppas på att hemtjänsten är observant på dina medicinska problem. Ställ dock inte det hoppet för högt för Sverige tillåter att personal kan jobba med äldre utan specialistutbildning.
Får du bältros, som gör väldigt ont, kan de initiala tecknen, viktiga för att komma tillrätta med sjukdomen, missas av hemtjänstpersonalen. Avsaknaden av specialistutbildning har möjliggjort intag av migranter som hemtjänstpersonal – med åtföljande kunskaps- och språkproblem.
Enligt Sveriges regioner och kommuner, SKR, behöver det till 2031 anställas 111 000 personer inom äldreomsorgen. Kommer den humanitära stormakten att klara det? År 2021 var antalet anställda 155 000.
Många fallskador hade kunnat förebyggas
Ett annat gissel inom äldrevården är fallskador. Varje år drabbas fler än 100 000 personer så illa att de behöver besöka specialistvården och cirka 70 000 behöver läggas in på sjukhus. Av dessa kommer ca 1 000 aldrig upp på benen igen utan blir sängliggande.
Fallskadorna ger handledsfrakturer, lårbensfrakturer och andra skelettskador. Orsaken till fallskadorna är de äldres försvagades tillstånd på grund av sjukdom men också på grund av för mycket mediciner samt att de bor hemma utan tillsyn.
Som fyrtiotalist är du nu 74 till 83 år, inte ännu tillräckligt gammal för att belasta äldrevården maximalt. Men läget är allvarligt eftersom Sverige, den så kallade humanitära stormakten, successivt har minskat antal äldreboenden samtidigt som behovet ökat, inte minst genom att vi de senaste decennierna blivit 2 miljoner fler invånare.
Detta har man löst dels genom en expansion av hemtjänsten, dels genom att man måste vara betydligt mer illa däran för att bli intagen på ett äldreboende. Man kan säga att äldreomsorgen är invandringens alternativkostnad.
Äldreförsörjningen på väg bli nästa katastrof
Det är idag allmänt känt att det snarare handlar om månader än år innan man dör när man väl får en plats på ett äldreboende.
Krafterna och förståndet är så uttömda att man inte orkar med socialt umgänge. Ett förhållande som gör att många hellre sitter hemma så länge som möjligt.
Sverige hade en av världens bästa energiförsörjningssystem, men politikerna sjabblade bort den. Invandringspolitiken är en katastrof med sina utanförskapsområden och skjutningar. Skolan flummade till det ytterligare.
Äldreomsorgen har förutsättningarna att bli en liknande katastrof – det är just det vi lyfta fram med denna artikel. Erfarenheten lär oss att man kan inte lita på det kollektiva beslutsfattandet. Man kan trampa rejält snett.
Akut brist på äldreboenden
Antal äldreboenden är i dag cirka 1 700 med totalt cirka 85 000 boende. Det byggs nu årligen cirka 70 nya äldreboenden men enligt Sveriges Fastighetsblogg bör det de kommande tre åren byggas minst dubbelt så många.
Det handlar om liv och död
Denna misär av ensamhet bland de äldre, som finns redan idag kommer framöver att bli än mer utbredd om inget snabbt görs. Den är ett skäl till den höga självmordsfrekvensen bland äldre män: 2015 skedde 43 självmord per 100 000 män i åldersgruppen 85+. Motsvarande siffra för unga män (15–24 år) var 11 per 100 000.
För äldre dementa innebär en flytt dessutom ofta en tidigare död. Här noterar vi att i bland annat Stockholm har man omvandlat flera äldreboenden till hem för migranter. Det är oundvikligt att äldre i samband med denna förändring har gått en tidigare död till mötes.
Vårt förslag till lösning
Det är uppenbart att det behövs nya politiska initiativ som med kraft tar till vara de äldres behov, ett Seniorparti kanske? Att äldre utgör 20% av befolkningen men endast är representerade med 2 % i Riksdagen. Detta ger en fingervisning om hur partiernas prioriterar ungdoms-ideal när majoriteten är ledamöter innan de har hunnit skaffa sig tillräcklig erfarenhet från samhällets producerande delar. Kompetens och erfarenhet har uppenbart låg prioritet i valet av riksdagsledamöter när de inför problem som “alla” kan observera ändå kan hävda att de ”såg det inte komma”.
Ett initiativ till ett Seniorparti är mycket realistiskt. Vi förfogar över starthjälp via erfarna personer och programstöd. Genom valsamverkan så kan andra små partier samarbeta tekniskt men under eget namn. 1+1+2 % är också 4 %.
De etablerade partierna har tappat kontakt med den nödvändiga kontakten med de vanliga medborgarna dvs folkmajoriteten. De har förlorat sin förankring hos sina väljare. Hur förklarar man annars att de exempelvis röstar bort kärnkraft innan de vet hur den ska ersättas, oavsett om man gillar vindkraft med resultat att energipriserna stiger orimligt på kort tid?
Förutsättningar för en folkrörelse finns
Alla nya partier måste vara förankrade hos sina supporters och medlemmar. De kan med hjälp av en stödjande specialutvecklad programvara underlätta en snabb tillväxt. Det blir då det moderna sättet att skapa en folkrörelse som de etablerade partierna inte varit angelägna om så länge de kan få pengar via partistöd i stället för att vara beroende av medlemmars bidrag.
Nu är det upp till dig
Ta del av detta Upprop till ett nytt Seniorparti så kan det stimulera en ändring av hur partier ska arbeta och öka kraven på seniora välfärdslösningar. Det får vara slut på förolämpningarna av de årsrika som trodde att bra pensioner beror på om man betalt skatt hela sitt yrkesliv.
Seniorerna är förolämpade och du måste själv aktivera dig för att det ska bli ändring till det bättre. Demokrati kan inte delegeras längre till de etablerade partier som inte klarar jobbet. Alla grupper som vill få sina intressen tillgodosedda behöver visa det tydligt vilket uppenbart inte seniorerna lyckats med hittills.
Hjälp dig själv genom att visa att du vill ge stöd för en förnyad politik som byggs upp nedifrån för att undvika ytterligare PK ståndpunkter som inte tål att granskas seriöst eftersom de röstas igenom utan konsekvensanalyser (som är obligatoriska) men undviks när det är svårt eller svagheterna riskerar att avslöjas innan besluten är fattade. Migrant och invandringspolitiken är extremt tydliga exempel på detta.
Vi ser fram emot just din återkoppling! Använd gärna info@valsamverkan.nu
Anita Nilsson (tidigare Fredricsson), läkare, och Åke Thunström ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se
[…] Läs hela artikeln HÄR. […]