Den intoleranta mångfalden

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Tobbe Larsson om den intoleranta mångfalden

Det mångkulturella samhället såldes till stor del in med begreppen tolerans och mångfald. Har utvecklingen de senaste årtiondena gått mot mer tolerans och mångfald eller mot mindre? Många anser nog att vi har gått mot allt mindre tolerans och mångfald – med censur, avstängningar, aggressiv propaganda och likriktning.

Den mångfald som samhället tolererar tycks vara begränsad till yttre kroppsliga skillnader som man kan se. ”Alla lika, alla olika” och ”olika är bra” gäller bara kultur och den yttre kroppsliga egenskapen hudfärg. Att diskutera djupare skillnader än så kan till och med anses vara brottsligt. Det är höjden av ironi att själva diskussionen om den hyllade mångfalden vaktas med sådan intolerans att hundratals människor döms till böter och fängelse för att de sagt fel saker om den. SD-politikern Bertil Malmberg i Trosa är ett bland allt många exempel på hur den som bara återger enkla fakta kan straffas. Han skrev att uppmätt genomsnittlig IQ – vilket på svenska kallas intelligenskvot, ett sätt att uppskatta förmågan att förstå och lösa problem – skiljer mellan folk i olika länder i världen. Malmberg återgav det som nästan alla IQ-studier på nationsnivå kommit fram till, nämligen att i Afrika söder om Sahara är uppmätt IQ mycket lägre än i övriga världen.

Att folk straffas är inte skäl att låta sig tystas, utan tvärtom; det gör det bara viktigare att tala sanning och sprida den ”förbjudna” kunskapen, men det bör göras genomtänkt för att undvika straff.

Skillnaderna är verkliga

Mångfalden bland människor är verklig. Vi kan se den med blotta ögat. En del av de synliga skillnaderna kan vi tala om utan att bli anklagade för att ”hetsa mot folkgrupp”. Vi kan förmodligen säga att överlag, det vill säga i genomsnitt, är européer ljusare i hyn än afrikaner och att i många asiatiska regioner är sneda ögon vanligt. Det kan leda till att vi blir betraktade med misstänksamhet, men vi blir inte åtalade och korsfästa. Lite mer dramatiskt kan det bli när man påtalar att skillnader på gruppnivå inte bara existerar på ytan utan omfattar hela kroppen, även det man inte ser utanpå. Till detta ska plussas att allt det som vi är har vi ärvt från våra föräldrar. Som konsekvens av detta är även olikheterna på gruppnivå ärftliga. Förekomsten av biologiska skillnader på gruppnivå har sedan länge varit kännetecknet för det som på området för biologisk klassificering kallas för raser.

Stora skillnader i hjärnan

Mest känsligt tycks det vara att nämna gruppskillnader i det organ som är sätet för alla våra intellektuella och mentala förmågor. Det organet är förstås hjärnan. Hjärnans egenskaper skiljer sig mellan folkgrupper, även om det på individnivå finns stora skillnader inom gruppen. Att mäta och konstatera dessa skillnader är inte på något sätt raketforskning. Vid obduktioner kan hjärnans massa mätas genom att man helt enkelt väger hjärnan på en våg. Pannlobens vindlingar och struktur kan konstateras genom ren betraktelse. Volymen har länge kunnat uppskattas genom att man fyller tomma kranier med utfyllnadsmaterial. Sedan några årtionden har man även kunnat mäta volymen med så kallad magnetisk resonansavbildning. Studierna är många och har gjorts under lång tid. Trots olika mätmetoder bekräftar och styrker de varandra efter korrigering för kända mätfel. Det klara resultatet är att hjärnans volym och struktur skiljer ganska stort mellan olika grupper av människor. Dessa skillnader är dessutom förenade med skillnader i intellektuella och mentala egenskaper.

Läs vidare

Om detta finns det mycket mer som kan och behöver sägas. Det finns två särskilt bra böcker på svenska att rekommendera. De är lättlästa, övertygande och sparsamma till sidantalet. Ras, evolution och beteende av J. P. Rushton finns i en förkortad utgåva. Den andra är Svart intelligens i ett vitt samhälle av Stanley Burnham. Den sistnämnda kan läsas online. Läs någon av dessa böcker, eller bara skumma igenom en av dem.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter