Den nya gruvfyndigheten kan bli lyft för Sverige

Många nya industrier är beroende av sällsynta jordartsmetaller. Den nya stora gruvfyndigheten med sällsynta jordartsmetaller i Kiruna kan bli en stor tillgång för Sverige och minska Europas beroende av Kina.

I torsdags kunde Frihetsnytt skriva om den stora fyndighet av bland annat sällsynta jordartsmetaller som påträffats i Kiruna.

Sverige är en klassisk gruvnation. Inte minst Sala silvergruva och Falu koppargruva var med och lyfte Sverige till stormakt en gång i tiden. Och Sveriges tid som gruvnation är långt ifrån förbi – det kan finnas så mycket som en miljon ton sällsynta jordartsmetaller i en fyndighet under LKAB:s kontroll nära deras befintliga gruva i Kiruna, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Sällsynta jordartsmetaller är nödvändiga bland annat för produktion av batterier, som behövs till bland annat mobiltelefoner och elbilar.

Tillstånden är inte klara

Frihetsnytt har redan tidigare rapporterat om problematiken med tillstånd för industriell verksamhet, som systematiskt kan fördröjas och motarbetas av aktivister både inom och utom politiken. Också denna gång kan en verksamhet som ger många jobb äventyras genom sabotage och aktivism. Även utan överklaganden eller illegal aktivism kan regelrätt gruvdrift vara 10-15 år borta.

Om alla svårigheter som eventuellt kan uppstå av dessa anledningar faktiskt också uppstår, så är tidsprognosen helt oklar. Dock har industrirepresentanter med intresse för tillståndsfrågor sett en allmän ljusning på denna front. LKAB söker nu tillstånd för prospektering, ett förstadium till ansökan om regelrätt gruvdrift.

Sverige kan bli Europas räddning från Kinas politiserade handelspolitik

Sverige kan bli världsledande på sällsynta jordartsmetaller med hjälp av Kiruna-fyndigheten, samt en ytterligare fast mindre fyndighet i Norra kärr vid Vättern, och bryta Kinas monopolliknande ställning på världsmarknaden som leverantör av cirka 90 procent av alla jordartsmetaller.

Det gör att även EU har ett intresse av att brytningen blir av, vilket är ett gott tecken. Många väntar nu på lagförslaget Critical Raw Materials Act, som läggs fram av EU i mars och som kommer att bli av stor betydelse för synen på brytning av sällsynta jordartsmetaller i Sverige, enligt Europakommissionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter