Den svenska skurkstaten förföljer författare

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Den 8:e september var det Katerina Janouch tur att försvara sig mot regimens repression mot oppositionella författare i Uppsala Tingsrätt. Janouch är bara en av många regimkritiker som släpats inför skranket genom påhittade anklagelser.

Den välkände och framgångsrika författaren och debattören Katerina Janouch kastades ut i kylan av etablissemanget 2017, sedan hon i en intervju i Tjeckisk TV berättat om den skenande kriminaliteten i Sverige. Som straff för kritiken mot den svenska regimen plockades hennes boktitlar plockades bort och alla hennes uppdrag försvann över en natt. Sedan dess har Janouch skapat sig en egen plattform som är fri från etablissemangets krav underdånighet. Janouch driver bloggen ”Katerina Magasin”, samtidigt som hon fortsätter att ge ut nya böcker. 

Anmälan för grovt förtal

Janouch anmäldes för grovt förtal av åklagaren Michael Ehrencrona efter att ha skrivit om en redan allmänt spridd händelse som inträffade i en tredjeklass i Söderfors Bruksskola i Tierp. Händelsen bestod i religionsundervisning där alla elever tvingades att skriva meningar som ”Jag är muslim” och ”Jag går till moskén”, samtidigt som de tvingades teckna och färglägga muslimska symboler, vilket fick en kristen elev att kraftigt reagera. 

Fel person inför rätten

Elevens mamma som är djupt troende kristen skrev om händelsen på Facebook i kristna forum, som av åklagarsidan föraktfullt avfärdades som ”sekter”. Mammans skriverier utlöste negativa reaktioner mot den ansvariga läraren, som storgråtande inför rätten snyftade sig igenom historien om hur mycket hon hade lidit. För sitt svåra lidande hoppades hon nu förbättra sin privatekonomi genom rundhänt skadestånd på 50 000 kr. Åklagarsidan verkar vara fixerad vid pengar då den använde omkring halva tiden till att ställa frågor om Janouch mottagande av donationer från sina läsare, vad nu detta skulle ha med sakfrågan att göra.

Skadestånd eller inte så är det uppenbarligen fel person som släpats inför skranket, med tanke på att det var mamman som spred uppgifterna. Men detta mål handlar inte om lag och rätt – målet handlar om att tysta en obekväm regimkritiker. 

En surrealistisk rättegång

Det som utspelade sig i Uppsala tingsrätt var närmast surrealistiskt. Åklagaren, vars miner och grimaser mot Janouch knappast hör hemma i en rättssal, hängde upp åtalet på påhittade skriverier av bland annat SVT och Expo, där det påstås att Janouch skrivit att ”elever tvingades bekänna sig till islam”. Något sådant har Janouch aldrig skrivit. Vid rättens granskning av texterna konstaterades att Janouch endast beskrivit händelsen som den var utan att dra några andra slutsatser än att den kränkte elevernas integritet och att den stred mot läroplanens principer. 

För att rättfärdiga sitt övergrepp mot kristna, sekulära och eventuellt judiska elever hävdade läraren att eleverna gjort motsvarande arbete avseende kristendomen, men kunde inte uppvisa ett enda vittne eller en enda bild på elevarbeten som styrkte påståendet. I en bisats sades dessutom att judendomen ansågs för känslig att arbeta med på motsvarande sätt, av allt att döma beroende på de muslimska elevernas dokumenterade avsky mot allt judiskt.

Endast ett frikännande kan vara aktuellt

Någon annan dom än ett totalt frikännande kan omöjligen vara aktuell, särskilt som Janouch i egenskap av debattör och journalist bara utövar sin grundlagsskyddade tryckfrihet.

En fällande dom skulle i praktiken omöjliggöra all kritisk journalistik, då ingen längre skulle våga kritisera någon enskild person. Eftersom jakten på regimkritiker – alltid kallade ”högerextremister” – ständigt trappas upp med vårt korrumperade rättsväsende som villigt verktyg är det numera farligt för författare att verka i Sverige. Det är alltför enkelt för regimens kolportörer att bara ringa en vänsteråklagare som villigt trycker på knappen genom att väcka åtal. Då sätter hela maskineriet igång på skattebetalarnas bekostnad, medan den åtalade författaren helt på egen hand måste värja sig mot anklagelserna.

Sverige har blivit en skurkstat i kommunistisk stil

Minst fem kända och framgångsrika författare har ställts inför rätta på grund av de uttryckt regimkritik. Sverige har blivit en skurkstat i stil med kommunistregimerna innan murens fall 1989.

Svenska Pen sviker

Det hade varit klädsamt om Svenska Pen hade skickat en representant till Uppsala Tingsrätt, men något dylikt kommer aldrig att ske eftersom Svenska Pen tillhör det onda etablissemang som förföljer svenska författare. Jag tycker uppriktigt synd om de patetiska ynkryggarna i Svenska Pens styrelse, som inte har kurage nog att stå upp för det fria ord som de påstår sig försvara.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter