Desperat etablissemang riktar allt fokus mot Trump

Det amerikanska etablissemanget lägger nu all sin kraft på att försöka sänka Donald Trump innan presidentvalet. Nu finns risken att makten försöker åtala honom för saker där det tidigare konstaterats att inga bevis finns mot honom. Frågan är om detta kommer att ha någon effekt, eller om etablissemanget bara visar sin egen svaghet.
Jack Smith. Foto: Wikipedia/ United States Department of Justice
Jack Smith. Foto: Wikipedia/ United States Department of Justice

I ett inlägg på Truth Social under tisdagen berättade USA:s förre president Donald Trump att han mottagit ett brev från åklagaren Jack Smith, där det meddelas att han befinner sig under utredning för händelserna den 6 januari 2021, då Trump-anhängare tog sig in kongressbyggnaden i protest mot det valfusk som påstås ha avgjort presidentvalet hösten 2020.

”Rubbade Jack Smith, åklagare vid Joe Bidens DOJ [Department of Justice, sv. ”Justitiedepartementet”], skickade ett brev (återigen var det en söndagskväll!) som säger att jag är FÖREMÅL för stora juryutredningen rörande den 6 januari och gav mig mycket korta fyra dagar för att rapportera till Storjuryn, vilket nästan alltid innebär en arrestering ett åtal”, skriver han i inlägget.

Exakt vad anklagelserna gäller framgår inte, men dessa kommer sannolikt att offentliggöras de kommande dagarna. Att han kommer dras inför en storjury innebär en risk för att han kommer att åtalas och gripas, enligt Trump. En storjury tar ställning till om åklagaren har skäl att misstänka att brott har begåtts och meddelar därefter om ett åtal ska väckas.

Trump har sedan tidigare stått misstänkt för brott i samband med 6 januari-händelserna, men den utredande kommittén valde i slutet av december 2022 att lägga ned misstankarna, vilket Frihetsnytt rapporterade om. Det återstår att se varför åklagarna, som är lojala mot president Joe Biden, väljer att driva ett åtal där misstankarna mot Trump tidigare lagts ned.

Ett svagt och riskabelt fall

Det verkar dock vara ett rejält vågspel från åklagarsidan om de vill driva åtalet mot Trump på dessa grunder. Flera bedömare, både juridiska experter, politiker och kommentatorer förvånas över det eventuella draget, som kan omkullkastas genom att Trump tillåts framträda för storjuryn, rapporterar Fox News.

Enligt den förre distriktsåklagaren för Utah, Brett Tolman, är det ovanligt att ställa den misstänkte personen inför en storjury. Personen kan då åberopa det femte grundlagstillägget i konstitutionen (”Plead the 5th”), som innebär att denne inte behöver ställa upp som vittne eller på andra sätt uttala sig om det finns en risk att de kan underminera sitt eget försvar.

På det sättet kan en åklagares planerade åtal kastas över ända.

Dubbelmoralen uppmärksammas

Inte nog med att ett misslyckat åtal kan slå tillbaka mot etablissemanget, det har redan nu gett hyckleriet hos den amerikanska åklagarmyndigheten stor uppmärksamhet. Den ökände presidentsonen Hunter Biden har kunnat knytas till flera olika brott, från skattebrott, vapenbrott och narkotikabruk till omfattande korruption, men där har utredarna istället valt att se mellan fingrarna.

Trots omfattande bevisning, både i form av bilder, filmer och sparade mailkonversationer, har ingen större utredning genomförts mot Hunter Biden av de utredande myndigheterna, trots att den republikanskt styrda kongressen flera gånger framfört krav på en omfattande utredning.

Fallen med Trump och Hunter Biden har tydliggjort en dubbelstandard i hur misstänkta brott hanteras olika beroende på vem som står misstänkt.

Men även om myndigheterna försöker sopa undan det som kan kopplas till Biden-familjen, har inte allmänheten och den kritiskt sinnade median blundat för detta, vilket uppmärksammas av flera användare på Twitter.

Trump – det stora hotet mot ljusskygga agendor

Den stora uppmärksamhet som etablissemanget ägnar Trump ser inte ut att handla om något större rättspatos, utan verkar enbart vara ett desperat försök att med alla medel hindra honom från möjligheten att vinna presidentvalet 2024.

Utöver sitt omfattande motstånd mot Demokraternas acceptans av illegal invandring från Latinamerika (som innebär en demografisk förändring av USA och säkrar röstboskap åt Demokraterna, som i utbyte lovar generösa förmåner för illegala invandrare) har Trump även utmärkt sig som en person som vill få fred i Ukraina.

Trots grundlösa påståenden om att han skulle gynna den ryske presidenten Vladimir Putin gentemot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, har Trump varit tydlig med att han kommer att lyssna på båda parterna och därefter tvinga dem till förhandlingsbordet.

Ett slut på kriget i Ukraina skulle innebära ett hårt slag mot den mäktiga vapenindustrin, som tjänar stora summor på de stora vapenleveranser som USA skickar till Ukraina. I synnerhet de aktörer som är storägare inom industrin, däribland det ljusskygga investmentbolaget BlackRock (med starka kopplingar till World Economic Forum), vill inte se ett slut på kriget, vilket en företrädare för BlackRock öppet erkänt.

Det är med andra ord starka krafter som bekämpar Trump. Men de återkommande attackerna med nya åtal visar på en oro och en desperation som även Trump-motståndare börjat notera. Inte heller har man lyckats sabotera förtroendesiffrorna för Trump, som är fortsatt höga, enligt Reuters.

Det amerikanska etablissemanget verkar, liksom bankeliten i Storbritannien, ha gett sig in i en strid som kommer att bli oerhört svår för dem att vinna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter